top of page

Успението на св. Кирил Славянобългарски бе почетено в с. Ковачевци с архиерейска св. Литургия




На 14 февруари Православната църква чества успението на светия наш равноапостолен отец Константин Философ, просветител на българи и славяни. Както разказва житието на светеца, той е пращан от Цариградския патриарх св. Фотий на редица просветителски мисии до различни народи, а в последствие съставя заедно със своя брат св. Методий славянобългарската азбука, като превежда на старобългарски Светото Евангелие и редица богослужебни книги. Заедно с брат си защитават пред римския епископ правото на българи и славяни да извършват богослужения на родния си език, благодарение на което 25 години по-късно старобългарският става официален богослужебен и книжовен език в Българската православна църква и в Българската държава. В Рим светецът приема монашество с името Кирил и 50 дена по-късно се преставя в Господа – през 869 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" в пернишкото с. Ковачевци.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", архимандрит Евтимий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Гоце Христов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, йеродякон Захарий и дякон Гавриил Николов.

За църковните песнопения на утренята се погрижиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, заедно с г-н Данаил Ангелов, а светата Литургия огласи хорът на столичния храм "Св. Параскева", ръководен от Нели Трошева.

На службата присъстваха и г-н Васил Станимиров, кмет на Община Ковачевци, г-н Венцислав Тодоров, председател на местния Общински съвет, както и местни жители.

В слово за храмовия празник епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за дивния живот, подвизи и равноапостолно дело на св. Константин-Кирил Философ. Владиката призова християните да следваме завета на родния светец: „Да бъдем изпълнени с вяра в Бога, с послушание към Бога и Църквата, и с мъжество да отстояваме всяка правда и истина. С добродетелния си живот и молитва да бъдем светъл пример за тези, които са около нас.“

Протойерей Александър Стоев отправи благодарност от името на цялата околия и от свое име към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му - епископ Поликарп, за духовната грижа и за съвместното празнично богослужение, което сгря душите на събралите се за обща молитва в студения и снеговит зимен ден.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page