top of page

Храм „Св. Анна“ в с. Велковци почете своя храмов празник с архиерейска св. Литургия



На 9 септември Православната църква чества паметта на светите богоотци Йоаким и Анна, родители на Света Богородица.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Анна“ в брезнишкото с. Велковци, Трънска духовна околия. Това е единственият православен храм в населеното място – след десетилетия на разруха той е възстановен и осветен през 2015 г.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян“, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Силуан, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Константин Стойчев, свещеник Петър Христев, свещеник Михаил Станкович, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения на богослужбата се погрижиха протойерей Костадин Тренев и дякон Гавриил Николов.

Молитвено участие на службата взе и г-жа Василка Стоичкова, кмет на с. Велковци.

След светата Литургия бе отслужен тържествен водосвет по случай храмовия празник. Осветено бе и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на присъстващите и техните близки.

В проповед след края на службата епископ Поликарп поздрави за празника духовенството, певците и всички присъстващи с благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни живота на праведните богоотци свв. Йоаким и Анна. Владиката призова християните: „Да се стремим да приемем в сърцето си, в духовните си трудове и в нашето ежедневие тяхната вяра, тяхната надежда, тяхната покорност към Бога и Неговата воля, тяхното доверие в Него, в Божия промисъл и план, който винаги е добър и полезен, спасителен за човеците.“

Думи на благодарност от името на църковното настоятелство, енорията и всички присъстващи изказа йеромонах Силуан към Негово Светейшество патриарх Неофит, към викария му епископ Поликарп и към отците за тържествената архиерейска богослужба.

Кметът на селото също поздрави владиката и го покани в близко бъдеще отново да посети храма и местните християни.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page