top of page

Храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник отбеляза своята 100 годишнина с архиерейска служба



На 19 октомври Църквата почита всебългарския покровител, ревностен подвижник и дивен Чудотворец св. Йоан Рилски. Това е денят на пренасяне мощите му в гр. Сердика, дн. София – скоро след неговата кончина светецът се явява на учениците си, за да им открие как да постъпят с нетленното му тяло.

Този ден е и празник на гр. Перник, затова с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес бе отслужена архиерейска св. Литургия в пернишкия храм „Св. Йоан Рилски“, който освен храмов празник отбелязва и 100 години от своето освещаване.

Богослужбата бе възглавена от Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, протойерей Лъчезар Вълков, свещеник Михаил Станкович, енорийските духовници свещеник Борис Котев и свещеник Марио Михов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения на храмовия празник се погрижиха г-н Никола Антонов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На празничната богослужба присъстваха кметът на Община Перник г-н Станислав Владимиров, зам. кметовете инж. Мирослав Стоицев и г-н Стефан Кръстев, общински съветници, представители на бизнеса и спомоществуватели на храма, както и множество местни жители и гости на града.

Със слово епископ Поликарп поздрави за празника на светеца, на храма и на града, духовенството, представителите на местната власт и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а градоначалникът г-н Владимиров от името на общинската администрация и от свое име дари на храма позлатен напрестолен кръст.

След като припомни дивното отшелническо житие на светия Чудотворец и неговите преусърдни подвизи от любов към Бога, владиката сподели: „Св. Йоан Рилски блести със своята молитва, с поста, с бдението, като на всеки един от нас казва днес – според силите си и възможностите си отдайте Божието Богу и правете духовни трудове, чрез които да бъдете победители над злото.“

От името на цялото духовенство, църковно настоятелство, богомолен народ и от свое име предстоятелят на храма отец Людмил отправи благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за споделената духовна радост и за празничната св. Литургия, като му подари букет цветя.

В края на службата бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на вярващите.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



+++

Строежът на Минната църква, както се е наричала дълги години, започва през 1910 г. Новият храм е бил построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини - Перник. Войните от 1912 до 1918 г. станали причина да не бъде завършен бързо. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийски епископ Варлаам. Важни данни за историята по построяването, финансирането и освещаването се съдържат в дарствения надпис, намиращ се над входната врата, която въвежда в централната част на църквата.

Интересна история защо църквата „Св. Йоан Рилски" е построена на това място е записала фолклористката Елена Огнянова. Според преданието една вечер от „Старите рудници" излиза минен техник, родом от Копривщица. В залисия и яд на професията си, по невнимание се спънал в голям камък, за който не си спомнял, че е на пътя му. Паднал лошо и си счупил крака. Дълго лежал безпомощно, когато видял блещукащо кандило и висок сух мъж с бяла брада до пояса. Това бил св. Иван. Той заръчал на пострадалия да се помоли на Бога и ще получи помощ. Предрекъл, че жена от Ноевци с две момчета ще го изцери. Така и станало. Техникът оздравял и разказал преживяното на директора на мината. Храмът бил вдигнат в знак на благодарност към Рилския светия на мястото, където сам се явил. На металните пластини, с които миньорите влизали в рудника било изписано „Бог на помощ".

На 18 октомври 2009г. по решение на Светия синод на Българската православна църква и с благословията на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Иван Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлоги. Миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощехранителницата ще се пази в храма за вечни времена.


bottom of page