top of page

Храмов празник и 90 години от освещаването на столичния храм "Св. вмчца Параскева"



На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония, живяла през IV в. и мъченически пострадала за Христа.

Светицата е една от трите мъченици с име Параскева - Петка и е особено обичана и почитана от християните.

В София има два храма, посветени на Божията угодница, които в този ден отбелязват своя храмов празник. Единият се намира в подлеза на ЦУМ, а другият - на ул. „Г. С. Раковски“ № 58. Столичният велелепен храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" тържествено отпразнува своя храмов празник в чест на 90 години от неговото освещаване. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Янъков, ставр. ик. Кирил Дидов, ик.  Николай Аршинков, ик. Гоце Христов, протойерей Стилиян Табаков, протойерей  Георги Янев, свещеник Добрин Христов, протодякон Иван Петков, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Енориаши, църковни настоятели и християни от цяла София се събраха в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. Прекрасното изпълнение на смесения хор при храма с диригент Нели Трошева им помогна да преживеят молитвено и вдъхновяващо литургията.

Вдъхновено слово за живота и подвига на св. вмчца Параскева произнесе еп. Поликарп, който припомни накратко житието на светата девица и твърдото ѝ изповядване на Христовата вяра. Той поздрави с храмовия празник и навършването на 90 г. от неговото освещаване, духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и преподаде първосветителския му благослов.

От името на църковното изпълнение предстоятелят отец Йоан Чикалов с топли, сърдечни думи приветства епископа и му поднесе красив букет с цветя. С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а десетките миряни с радост пристъпиха към епископа да вземат парченце нафора и получат лично благословение.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page