top of page

Храмов празник и нов председател на столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя"



На 7 юли стотици софиянци - духовници и миряни се събраха на храмовия празник в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. Още преди началото на богослужението тя бе преизпълнена с богомолен народ, който отправяше своите молитви към Христовата невеста.

В този празничен ден, св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Негово Преосвещенство  Велички еп. Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители. Заедно с тях в богослужението взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, йеромонах Стефан от Троянската света обител, и. д. храмовият предстоятел ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Василий Сарян, ставр. ик. Николай Георгиев, ик. Кирил Попов, ик. Антоний Алексиев, ик. Йоан Чикалов, секретарят на Руското подворие у нас - протойерей Евгений Павелчук, протойерей Илиян Алексиев, протойерей Костадин Тренев и свещениците Петър Славов и Павел Димитров, както и десет дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков. Молитвено участие в св. Литургия взе Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български.

За благолепната и благодатна служба, и за молитвеното настроение на стотиците вярващи допринесе  изпълнението на  Мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

По време на свещеническото причащение, с вдъхновено пастирско слово  за житието на св. великомъченица Неделя  се обърна еп. Поликарп. Той отправи към многобройния богомолен народ благопожелания за силна вяра, надежда и любов по примера на светата великомъченица.

В края на Литургията голямо множество християни – малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.


Софийският викарий като се обърна към вярващите, оповести решението на Софийския митрополит Неофит за назначението на нов председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Той представи на църковното изпълнение ставр. ик. Николай Георгиев, който понастоящем е началник на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“.  Епископ Поликарп прочете въдворително писмо, с което се назначава новият председател на митрополитската катедрала “Св. Неделя“.

"Като го намерихме добър и усърден да се грижи за Христовото паство, да служи на светия олтар и да изпълнява свещеническите задължения, благословихме той да бъде назначен за председател." - се казва в писмото и още: "Днес го изпращаме при вас с отечески наставления, да изпълнява ревностно и добросъвестно задълженията на свещеническия сан, да води примерен живот между вас, да изпълнява щателно духовните ви нужди и даде все сърце за нравственото и религиозното преуспяване."

Викарият поздрави отец Николай Георгиев и му отправи благопожелания от името на духовното ръководство на Софийска епархия. Величкият еп. Сионий също поздрави новоизбрания председател и му поднесе в дар, специално изработен кръст.


Софийският митрополит и Български патриарх Неофит приветства  новия председател на катедралния храм и даде първосветителския си благослов на присъстващото многобройно църковно изпълнение.

Белоградчишкият епископ оповести и друго решение на  духовното ръководство - към храмовото духовенство на митрополитската катедрала да се присъедини свещеник Петър Славов. Владиката го поздрави и му пожела: "Бог да му дава и на него достойно служение, да бъде помощник на отец председателя и храмовото свещенство. Да се труди за душите на верния народ. Отец Петър премина своя свещенически стаж и се утвърди като един истински, достоен свещенослужител, познаващ и богослужението, и  реда и дисциплината, и певческата ни източно-църковна традиция. Всичко, което е необходимо да знае един свещенослужител на катедралния храм, е доказал че знае и може".

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество в митрополитската катедрала "Св. Неделя", след което новоназначените духовници дълго раздаваха празничната анафора на многобройните миряни.


Текст : Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page