top of page

Храмов празник отбеляза столичният храм "Св. Климент Охридски"



На 25 ноември Православната Църква почита паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ св. Климент Охридски.

Единственият столичен храм, построен в негова чест е в софийския кв. "Люлин" и тържествено отбеляза празника на своя покровител с архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Нелуц Опря, официален представител на Румънската православна църква в България, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, свещеник Климент Тупаров от храм „Св. Климент Охридски“, както и дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев.

Тържествуващият храм бе преизпълнен с богомолен народ, събрал се да почете един от най-големите български просветители. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия смесен хор, с диригент проф. д-р Ванилия Кисьова. Множество вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със св. Христови Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, подготвено от църковния сътрудник Невена Моджахед.

В края на светата Литургия викарият на Софийския митрополит припомни равноапостолното дело на св. Климент архиепископ Охридски и сподели, че неговият живот дело и служение завинаги ще бъдат пример за вдъхновение за всеки един от нас.Той наблегна на отдадеността на светеца на делото на Христовата проповед и на мисията му сред новопкръстения български народ.

"Ние сме благословени, че тук, в столицата на България, имаме храм посветен на Охридския Чудотворец и светецът духовно прегръща всеки, който влиза в него - каза в словото си владиката, св. Климент беше пример на всички и за всичко. Той се прослави като книжовник, учител, наставник, и с това че отдаде целият си живот на Бога."

Епископ Поликарп поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма и храмовото свещенство, духовниците, певците и богомолците, а на свещеник Климент Тупаров от храмовото духовенство, който в този ден чества своя имен и рожден ден, пожела здраве и благодатно служение.

От своя страна и от името на църковното настоятелство, предстоятелят на храм „Св. Климент Охридски“ ставрофорен иконом Ангел Янъков, изпълнен с духовна радост приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител и подчерта колко е важно да бъдем заедно в молитва и единомислие.

„Да се стараем да служим вярно на Бога, с душа и сърце, и винаги да благодарим! Бог да ни дава сили да служим на Бога и на народа. Желаем на всички духовни и физически сили, за да противостоим на беззаконието, да устояваме и да побеждаваме!“ – каза още отецът.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page