top of page

Архиерейска литургия и монашеско пострижение в Смиров долНа 26 юни с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Пантелеймон" в манастирския скит на Църногорския манастир, край село Смиров дол.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир в Сърбия, архимандрит Евтимий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

По време на богослужението бе извършено пострижение в монашески чин на божията рабиня Румяна, на която ѝ бе дадено духовното име Павла. Послушницата бе водена под мантия от духовната старица - монахиня Рахила, игуменка на манастира „Св. Възнесение Господне“,  с. Горна Врабча, Радомирска духовна околия.

Новопостриганата монахиня от няколко години е в послушание и с голямо старание помага на братството на Църногорската обител. Завършила е основно и средно образование в родния си град Перник, и висше образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", със специалност "Педагогика" и квалификации в сферата на извънкласната работа с деца.  От ученическите си години активно сътрудничи на различни средства за масово осведомяване като нещатен сътрудник, а през 2004 г. е назначена за репортер в регионалния ежедневник "Градски вестник" в Перник, по-късно и като кореспондент за районите на Перник и Кюстендил  - във вестник "Стандарт". През последните 15 години съзнателно и безвъзмездно помага, според силите и възможностите си за възстановяването и укрепването на Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян", а  от декември  2018 г.  по силата на договор с Агенцията по заетостта, работи в светата обител като експерт "Връзки с обществеността".

В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна с вълнуващо пастирско слово към стеклите се многобройни духовници, монахини и миряни в манастирския скит и  разказа за дивното житие на св. Давид Солунски, чиято памет Православната църква чества на 26 юни. Той подчерта  особено голямото смирение на светеца, който за да отсече човешките си страсти, пребивавал в молитва на бадемово дърво, поради което в празничния му ден, вярващите се подкрепят телесно с бадемови ядки.

Владиката отправи благословение към присъстващите духовници, монахини, певците и богомолен народ от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като призова  да бъдем благодарни на Бога за Неговите благодеяния, и чрез духовни трудове, пост, молитва и бдения да облагородяваме душите си с вяра, надежда и любов. Поздравявайки новопостриганата монахиня Павла, епископът й пожела  да има сили и смирение, за да се моли на Бога за всички, и с ревност да служи на Христа, като се утвърди като добър пример сред човеците.

В чест на празника бе осветено коливо, специално подготвено с образа на чествания св. Давид Солунски.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page