top of page

Архиерейска празнична вечерня в Лозенския манастир „Св. апостоли Петър и Павел“На 28 юни, в навечерието на Петровден, Лозенският манастир „Св. апостоли Петър и Павел” тържествено влезе в празника на своите покровители с архиерейско вечерно богослужение.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

Епископ Поликарп и придружаващите го духовници бе посрещнат на манастирската порта от игумения Марина, която сърдечно ги приветства с добре дошли. Поздравявайки я с благослов, еп. Поликарп побърза да сподели с монахинята, че носи дар – голяма икона на св. ап. Павел, с обков и естествени камъни, специално изработена за празника от  иконописно студио “Димчовски“. Иконата е дарение за манастира от г-жа Татяна Попова, ктиторка на мнозина манастири и църкви в България.

С голямо вълнение и радост игумения Марина прие скъпоценния дар, който носен от двама свещеници, с литийно шествие бе внесен в съборния манастирски храм и поставен за поклонение в центъра.

Във вечерното богослужение, заедно с владиката взеха участие: ставрофорен иконом Цанко Тотев, енорийски свещеник на с. Горни Лозен, иконом Иван Плещов, енирийски свещеник на гр. Елин Пелин, свещеник Захарий Димитров – ефимерий на манастира, протойерей Петър Петров от кв. Горубляне,  свещеник Добрин Христов и йеродяконите: Вартоломей и Поликарп.

Богато украсения с цветя манастирски храм, приюти ревностни поклонници от различни краища на София. Притихнали, те, заедно с духовенството отправяха топла молитва към св. апостоли Петър и Павел.

На певницата свещениците Петър Славов и Павел Димитров с особено празнично настроение изпълняваха църковните песнопения и допринасяха за молитвената атмосфера. В края на вечернята бе осветено петохлебие за здраве на всички присъстващи.

С  пламенно и вдъхновено пастирско слово епископ Поликарп се обърна към множеството християни. Той припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

Апостол Петър и Павел заслужават особено внимание. Те ни дават наставление как да бъдем истински Христови чеда, как да живеем в Бога, как да живеем като човеци в общност. Те ни водят чрез Евангелието към вечния живот.“ - каза в словото си Негово Преосвещенство. Владиката разказа житието на двамата апостоли, като подчерта тяхната сила, и твърдост, с които са се обърнали и изповядали Христа.

Той преподаде патриаршеския благослов на боголюбивия народ и отправи благопожелания. Владиката приветства с манастирския празник игумения Марина и сестра Варвара, и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба.

Св. апостоли в своите писания наставляват християните да бъдат добротворци…. Радостно е, че и днес има хора, които проявяват това добротварство“ - каза еп. Поликарп и благодари на г-жа Попова за направения дар като пожела иконата на св. ап. Павел да бъде за благословение на сестринството и за всички, които почитат св. апостол.

От името на Пловдивския митрополит Николай, духовен наставник на св. обител и на сестринството и от свое име приветствие към епископа и букет цветя поднесе ефимерият - отец Захарий.

След духовното тържество в храма, монахините поканиха в манастирската трапезария всички, дошли да вземат участие в апостолския празник.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page