top of page

Архиерейска света Литургия в столичния храм „Рождество Христово“ за Игнажден



На 20 декември, когато Църквата чества паметта на св. Игнатий Богоносец, т.н. Игнажден и отбелязва Предпразненство на Рождество Христово, в столичния храм „Рождество Христово“, жк „Младост 3“, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, свещениците от храмовото духовенство - протойерей Симеон Змейков, протойерей Петър Кудузки, свещеник Иван Генчев от храм "Успение Богородично", свещеник Георги Марков, енорийски свещеник в с.Лозен и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци, ръководени от Никола Антонов, а множество християни от столицата споделиха молитвено радостта от днешния празник.

По време на св. Литургия за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Димитър Кутлев, първороден син на отец Йордан Кутлев, свещеник при столичния храм "Св. Андрей".

Радостно е когато младежи, завършили Духовна семинария, усъвършенствали образованието си в Богословския факултет, пристъпват да приемат и духовно служение. Такива хора най-вече се възпитават в свещенически семейства, такъв е и иподякон Димитър, който е син на достоен столичен свещеник.…За да възгори в сърцето на някой младеж пламъчето и стремежа да стане свещенослужител заслуга има не само семейството и приятелите, но и преподавателите, които със своя личен пример подтикват към това служение своите възпитаници.“ – каза в словото си владиката преди да възложи ръце върху новия свещенослужител. Той благодари на г-н Любомир Игнатов, който като класен ръководител е обгрижвал новия дякон и го е подготвял за достойно приемане на свещеническото служение.

При ръкоположението цялото църковното изпълнение, сред които бяха съученици, състуденти, приятели и роднини на иподякон Димитър гръмко и радостно възгласиха:„Достоен!“.

В края на светата Литургия, за здраве и благословение владиката освети благоукрасено коливо с образа на днес, чествания св. Игнатий Богоносец и прочете молитва за освещаване на елей, с който да бъдат помазвани за телесно и душевно здраве болни християни.

С проповед епископ Поликарп отправи празнични поздравления и благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като каза: "Да станем богоносци, в сърцата и душите си, както св. Игнатий Богоносец!" Той пожела на новоръкоположения дякон "Бог да го дари със Своята благодат, мир и милост, за да бъде изряден, благодатен и ревностен в своето служение".

Предстоятелят на храма иконом Димитър Генчев благодари от името на всички присъстващи за архиерейската служба на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, и пожела на всички благодатни предстоящи празници и успешна нова година.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page