top of page

Архиерейска света Литургия в храм "Св. апли Петър и Павел", гр. СвогеВ неделния ден на 28 юни, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Своге и отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „ Св. апли Петър и Павел“.

Повод за архирейската богослужба бе предстоящият храмов празник на църквата, която е внушителна трикорабна постройка от 1917 г. Тя се намира в двора на манастирски комплекс /основан през 1118 г./, в който има още един храм, посветен на св. Петка. Според историческите данни древната църква датира от X-Xl в. и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Местните християни в голямо множество се стекоха към тържествуващия храм и с голяма радост посрещнаха софийския архиерей, за когото специално бяха поставили пътека, извън храма, посипана с цветя.

В св. Литургия, заедно с еп. Поликарп взеха участие протойерей Любомир Пешев, председател на храма, протойерей  Костадин Тренев, свещеник Лъчезар Лазаров и свещеник Валери Спасов от храмовото духовенство,  йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от хор, съставен от местни християнки, които показаха, че могат да изпълняват не само фолклорни песни, но и църковни песнопения.

След св. Литургия епископ Поликарп дълго време говори за чудните жития на св. апостоли Петър и Павел и давайки пример от техните житейски превратности се обърна с поучително слово към многобройните вярващи, с което ги стимулира за духовен, изпълнен с Христова вяра живот.

"Нека по молитвите на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, да възрастваме като народ Божий във вяра, надежда и любов. Да бъдем изпълнени с добродетелност и да знаем, че е необходимо да се смиряваме пред Божията воля, независимо как е изразена, защото Божията воля е винаги спасителна..." - каза в словото си владиката и благопожела: "Бог да ви дава сили, здраве, преуспяване и все така целокупно да бъдете в Божия храм, изпълнени със смирение и любов един към друг."

Владиката преподаде на вярващия народ първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили.

С приветствени думи към викария се обърна протойерей Любомир Пешев, който благодари за посещението на владиката и му поднесе красив букет и ароматна погача, подготвена от жените в енорията.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page