Архиерейска св. Литургия в деня на връщане мощите на св. Йоан в Рилския манастирНа 1 юли Българската православна църква чества знаменателното събитие, случило се на този ден през 1469 г. – възвръщане мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец в изградения от неговите ученици Рилски манастир от град Търново.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Троица“ на бул. „Константин Величков“, където северният олтар е посветен на св. Йоан Рилски.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Александър Лашков, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Атанас Забаданов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения за празничната служба изпълниха храмовите певци и смесеният хор към храма.

Храмът бе изпълнен с многобройно множество вярващи православни християни, които с присъствие и молитва почетоха паметта на всебългарския светец.

В края на богослужението епископ Поликарп поздрави за втория храмов празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за усърдния подвижнически живот и пътя на мощите на св. Йоан Рилски. „Неговото смирение и неговата кротост победиха царства, победиха немощи и дадоха на всеки един от нас духовна утеха, мир и радост“ – сподели владиката и допълни: „Не може да има вяра, не може да има надежда или истинска Христова любов у християните, ако няма смирение, ако няма кротост.“

Благодарности от името на всички присъстващи до Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп отправи предстоятелят иконом Александър Лашков, споделяйки голямата си духовна радост от празничната служба и за утвърждаването на този светъл и български празник като втори храмов за „Св. Троица“.

Светата Литургия завърши с пространно многолетствие, композирано именно от иконом Александър Лашков и изпълнено на богослужение за едва втори път.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.