top of page

Архиерейска св. Литургия за небесния покровител на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит



На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската православна църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит празнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”. Тази година, съобразявайки се с противоепидемичните изисквания, Светейшият патриарх пожела да почете празника с молитва в параклиса на Патриаршеския дом в Софийската света митрополия.

С негово благословение в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи света Литургия и молебен за здравето и благопреуспяването на скъпия ни Първойерарх.

Заедно с него, край св. Трапеза, на която се покои частица от мощите на св. мчк Неофит застанаха архимандрит Василий, ­ протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София" и духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм "Св. ап. Петър и Павел", ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник доц. д-р Иван Иванов и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Празничните богослужби бяха огласени от прекрасните изпълнения на мъжкия катедрален хор под диригентството на протопсалт проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена вещина и молитвеност.

По време на свещеническото причастяване проповед за честваните днес св. Максим Изповедник и св. Неофит произнесе ставр. ик. Кирил Попов.

"Да носим с търпение и радост кръста на живота и на дълга! Да запазим неопетнена вярата си до последното наше издихание, та да се удостоим с венеца на правдата, който ще даде Господ - Праведният съдия, на всички онези, които са възлюбили Неговото явяване" - завърши словото си отец Кирил Попов.

След светата Литургия духовенството, към което се присъедиха и други свещенослужители от столични храмове, отслужиха Благодарствен молебен, предстояван от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, те отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква, и за скорошно избавление на народа ни от епидемията.

В края на празничното последование към присъстващото църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

"От десетилетия този велелепен храм, посветен на св. великомъченица Неделя, събира вярващия народ в столицата, за да почете в молитва, в песнопение паметта на тези преподобни отци - св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. Спомняме си днес за делата и служението на тези труженици на Христовото благовестие. А чрез тях отдаваме достойна почит и молитва на онези, които са украсили своя живот с имената на св. Максим и св. Неофит. Днес си спомняме в молитва и прошение пред Бога за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, Бог да го упокои! Но почитаме и нинездравстващия патриарх Неофит, който е приел св. мъченик Неофит като свой патрон, и се молим Бог да го обдари със здраве, с бодрост, със сили, за да води както досега, така и занапред кораба на Българската православна църква към духовно израстване, спасение и единение с Бога. Нека молейки се пред св. Максим и св. мъченик Неофит за упокоилия се Български патриарх Максим и за Негово Светейшество нинездравстващия патриарх Неофит, Бог да озари и нашите сърца, за да бъдем достойни, благодатни и градивни в нашия духовен живот и израстване." - каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на присъстващия богомолен народ.



Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page