top of page

Архиерейско посещение в град Самоков за втория ден на Рождество Христово



На 26 декември - Неделя след Рождество Христово, Събор на Пресвета Богородица, св. Йосиф Обручник, св. цар Давид и св. Яков, брат Божий, в гр. Самоков бе отслужена Архиерейска света Литургия.

По традиция, във втория ден на Рождество Христово, в деня когато се почита Божията Майка се отслужва Архиерейска света Литургия в храм, който е посветен на Пречистата Богородица.

По този повод, в храма на самоковския манастир „Покров Богородичен“, бе отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението участие взеха: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Георги Николов, протойерей Емилиян Дамянов, протойерей Петър Славов, свещеник Любомир Славчев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха столични псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Молитвено участие в Рождественската служба взеха и г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, г-н Радослав Стойчев, областен управител на София област, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и общински съветници.

След празничната Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и запозна вярващите, които в многобройно множество бяха дошли в храма, с историята на отбелязвания празник – Рождество Христово и деня на светото Христово семейство.

Епископът подтикна цялото изпълнение в църквата да възгаря в любов по Бога, да се изгражда в добродетелта и да се утвърждава в Христовата евангелска правда.

По време на своята проповед и благо слово, епископът връчи грамота и изказа благодарност на Ивана Георгиева Стефанова, на 14 години от град Самоков, която взе участие в конкурса за есе на Софийска света митрополия, на тема „Как се ражда Христос в нашето сърце“. Тя бе отличена за своето участие, задно с още двама участника от с. Гара Елин Пелин и гр. Карнобат.

Ивана получи също така новия брой на списание „Епархийски глас“, където е отпечатано нейното есе, както и парична награда.

Думи на благодарност за гостуването и оглавената Литургия към Белоградчишки епископ Поликарп поднесе монахиня Максима, игумения на светата обител. Тя му благодари за всичко и го помоли да поздрави Негово Светейшество, като му предаде любовта и верността на всички.

След топлия поздрав на игуменията, епископ Поликарп поздрави вярващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и благодатни дни.

На всички в храма, беше раздадена по една иконичка със сцената на Рождество Христово за благословение.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page