Архиерейска вечерня в храм "Св. Николай Мирликийски", гр. Елин Пелин

Актуализирано: Юни 24На 23 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети енорията на гр. Елин Пелин. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, той отслужи празнична вечерня с петохлебие в централния за града храм „Св. Николай Чудотворец“. Повод за архиерейско присъствие бе отбелязването празника Рождество на св. Йоан Предтеча, на когото е посветен кръщелния параклис при храма.

Пристигайки в селището, епископ Поликарп бе посрещнат с хляб и сол от две момичета, облечени в традиционни народни носии, от кмета на града инж. Ивайло Симеонов и от Негово Всеблагоговейнство протойерей Иван Плещов, председател на храма.

В празничното архиерейско богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, иконом Стоян Стоянов, иконом Серафим Янев, протойерей Иван Плещов, иконом Симеон Иванов, енорийски свещеници от града и столични духовници, както и от йеродяконите Вартоломей и Поликарп. Молитвените песнопения бяха изпълнени от свещеник Петър Славов, свещеник Пламен Димитров и от Грисен Чакъри. Богослужбата бе уважена от инж. Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, Николай Плещов, председател на Общинския съвет и др. кметски служители, като и от множество миряни. По време на вечерното последование с тържествен ход църковното изпълнение премина в параклиса „Св. Йоан Предтеча“, където бе извършен чинът на петохлебието. В края на богослужбата Негово Преосвещенство епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ председателя на храма отец Иван Плещов. Той го представи на църковното изпълнение като ревностен и всеотдаен пастир, който неуморно се труди за благото и развитието на енорията. Епископът благослови вярващите и преподавайки им Първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит им припомни житието на св. Йоан Кръстител. Той подтикна вярващите християни да подражават на силната вяра на Христовия Кръстител и с неговото смирение да достигнат до истински християнско православно самосъзнание, и станат пример за ближните си. Той припомни, че всеки трябва да бъде изпълнител на думите на Христовия Предтеча и пребъдва в покаяние и устременост към Царството небесно. Владиката благодари на отец Иван Плещов за неговите трудове и му пожела здраве, мир и търпение и все така да води повереното му словесно стадо по пътя на вярата. В знак на благодарност иконом Иван Плещов благодари на софийския викарий за оказаната му чест и му поднесе букет с цветя, съпроводено с благи и мили слова. След края на вечерното последование, еп. Поликарп раздаде на присъстващите християни от осветеното петохлебие, а отец Иван бе поздравен от всички присъстващи, които споделиха неговата духовна радост като получи от тях многобройни пожелания за здраве, радост и дългоденствие.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2019 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.