top of page

В митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" бе отслужена първата Преждеосвещена литургия



На 17 март, първата сряда от Великия пост, в митрополитската кетедрала „Св. Неделя“, гр. София, бе отслужена първата за тази година св. Литургията на Преждеосвещените Дарове. Според църковния типик тя се полага да бъде отслужвана в дните сряда и петък по време на Великия пост. Това е особено чинопоследование, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без най-важните ѝ части - освещаване на Даровете, затова не се изпълняват молитви и песнопения, свързани със светите Дарове.

Богослужението в митрополитската катедрала бе възглавено от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, ставрофорен иконом Кирил Попов от храмово духовенство, протойерей Георги Спасов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Харитон Манов и четирима дякони: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев и дякон Лука Младенов.

В края на богослужбата мнозина християни пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Епископ Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните.

"Нека вдъхновени от светата Преждеосвещена литургия, да имаме сили да се извисяваме духовно през този Велик пост и да се насладим на светлото Христово Възкресение!" - благопожела викарият.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page