top of page

В с. Алдомировци тържествено отбелязаха паметта на св. Спиридон Тримитунтски



На 12 декември Православната църква почита паметта на св. Спиридон епископ Тримитунтски Чудотворец.

По този повод, в единствения храм на светеца в Софийска епархия, намиращ се в сливнишкото село Алдомировци, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничното богослужение в храм „Св. Спиридон“, в с. Алдомировци оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храма, свещеник Иван Иванов, дякон Никола Чочев и дякон Петър Илиев.

Клиросното пение бе огласено от църковните певци Емил Първанов, Даниел Кутлев и Йоан-Петър.

На тържествената света Литургия присъстваха г-н Васко Стоилков, кмет на Община Сливница, Милко Миланов, председател на Общински съвет Сливница, г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци и кметския наместник на с. Извор - Десислава Тодорова.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед като запозна вярващите с живота, делото и служението на свети Спиридон.

Той изтъкна неговите качества и достойнства и подчерта, че днес, най-много от когато и да било имаме нужда от светлия му пример и насърчение да го следваме.

Засягайки в своето слово неделното евангелско четиво за притчата на поканените на трапезата, в деня на светите Праотци, епископ Поликарп призова християните да не се оправдават с различни грижи, а да бъдат винаги част от духовния и богослужебен живот на църквата, както това е правил винаги свети Спиридон епископ Тримитунтски.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Приветствие към епископа, свещенството и гостите на празника отправи протойерей Валентин Тупаров. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за духовните грижи, съпричастност към енорията в с. Алдомировци и за неговата всегдашна подкрепа.

Празникът продължи с празнична обща трапеза, в чест и памет на свети Спиридон епископ Тримитунтски Чудотворец.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ
header.png

© 2019 - 2024 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.

bottom of page