top of page

Йеродяконско ръкоположение за празника на храм „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева баня



На 9 март Православната църква чества паметта на св. Четиридесет мъченици Севастийски – благочестиви войници от римската армия, загинали след жестоки мъчения за Христовата вяра през 320 г.

Днес своя празник чества и храм „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева баня, построен през 1859 г.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, йеромонах Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия в Неврокопска епархия, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Сапарево, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на самоковския храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Радослав Ваклин, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Крайници, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храма „Св. 40 мъченици“, свещеник Людмил Станоев също от Неврокопска епархия, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Гавриил Николов.

За църковните песнопения на празника се погрижиха свещеник Петър Очков, свещеник Венцислав Ангелов, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и храмови певци.

Празника уважи и г-н Калин Гелев, кмет на Община Сапарева баня, а редица свещеници, монаси и многолюден народ взеха молитвено участие в богослужбата.

По време на светата Литургия монах Гавриил от братството на Осеновлашкия манастир бе ръкоположен за йеродяконско служение. Той е роден през 1996 г. в гр. Гоце Делчев със светското име Илия Николов Великов. Завършва Богословски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2019 г. Постриган е за монах в Осеновлашкия манастир на 28 декември 2020 г. от Белоградчишкия епископ Поликарп, под духовното наставничество на йеромонах Севастиан, игумен на манастира.

В края на службата епископ Поликарп поздрави за храмовия празник духовенството, певците и богомолния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела: „Възраствайки в добродетелност и придобивайки примера, щото както те послужиха в съкровена добродетел пред Бога, така и ние, които сме възлюбили Христа Бога, които сме просветени от мъченичеството на св. 40 мъченици, да бъдем техни достойни подражатели – те се изпълниха с мъжество, не давайки да се посрами чрез тях Христовото име“. Владиката призова християните: „Днес, във века, в който живеем, е необходимо по примера на св. 40 мъченици да бъдем мъжествени, да бъдем достойни, да бъдем изпълнени с всяко познание богословско и духовни и да отстояваме всичко, като ставаме проводници в света на Божията благодат, на Божията милост, на Божията любов, и най-вече на Христовото спасение“.

Предстоятелят на празнуващия 162 г. от своето основаване храм – свещеник Димитър Филибев отправи благодарност от името на духовенството и църковното настоятелство към Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната богослужба, като подари на владиката кошница с плодове. Отец Димитър се обърна към християните с думите: „Идва седмица, когато трябва да си помогнем – не само за тялото си, когато заболее, а да се погрижим и за душата си. Идва Великият пост, седмица на прошките, опростете се и приемете Тялото и Кръвта Христови чрез Църквата“.

След празничната служба епископ Поликарп посети и Ресиловския манастир „Покров Богородичен“, за да се поздрави с игуменията и сестрите на обителта, и да проследи работата по благоустрояването на манастирския храм.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page