top of page

Обновление на ремонтирания храм „Св. Георги Победоносец“ в гр. Дупница



На 28 март, Втора Неделя на Великия пост, Църквата чества паметта на св. Григорий Палама, който първи дава богословска обосновка на православното учение за нетварните божествени енергии и за молитвената практика на исихазма.

Днес честваме и първият български мъченик – св. княз Боян-Енравота, посечен с меч заради изповядване на Христовата вяра през 833 г. (по времето на кан Маламир, чийто племенник е св. цар Борис-Михаил). Негово е пророческото слово: „Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували“.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на днешния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. мчк Георги Победоносец“, гр. Дупница. Василиевата св. литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, протойерей Костадин Бошняков, предстоятел на храм „Св. Никола“ в с. Червен брег, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храм "Възнесение Господне" в с. Бистрица, свещеник Венцислав Ангелов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Бобов дол, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На певницата за утренята и за светата Василиева литургия бяха свещеник Йоан Ханджийски, свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков и местни храмови певци, а множество християни бяха изпълниха храма, съучаствайки със своите молитви.

В началото на службата бе извършено и обновлението на градския храм, след приключилите ремонти на покрива, фасадата и интериора.

Мнозина вярващи се бяха подготвили и на днешната неделя пристъпиха към причастяване със светите Тайни – Тялото и Кръвта Христови.

С празнично слово епископ Поликарп поздрави в края на службата духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни за благодатния пример и живото богословие на св. Григорий Палама и сподели за него: „Пропит от умната молитва на Света Гора, той призоваваше всеки да поддържа в сърцето си пълно единение с Бога – и с тялото, и с ума си, пребъдвайки чрез умната молитва в Божията благодат постоянно, без да има време, в което да не е с Бога в мир, единение и добруване“. Викарият на Софийския митрополит пожела на всички по молитвите на светеца „Бог да ни вдъхновява да имаме духовен устрем към силна вяра, надежда и любов, към молитва, за да може изпълнили духовния закон и Христова повеля, подобно на св. Григорий Палама да послужим за пример на тези, които са около нас“.

От своя страна и от името на църковното настоятелство о. Георги Паликарски благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за отслужването на светата Литургия, за обновлението и споделената молитвена радост, като подари на владиката кошница с плодове.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page