top of page

Освещаване на новопостроен храм „Св. новомъченици Рафаил, Николай и Ирина“ до с. Волуяк



На 30 юни, Събор на св. 12 апостоли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършена тържествена архиерейска св. Литургия с пълния чин по освещаване на новият храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“ в близост до с. Волуяк.

Дългоочакваното събитие се случва 22 години след полагането на основния камък за строителството на храма от Негово Преосвещенство Траянополски епископ Иларион, тогавашен патриаршески викарий, заедно с архимандрит Николай, протосингел на Софийска епархия (днес Пловдивски митрополит). След множество неуредици по собствеността на имота и постройката, преди година храмът бе върнат на Софийска митрополия като част от енорията на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, достроен и благоукрасен благодарение на усилията на тогавашния предстоятел покойният иконом Иван Динков, с подкрепата на редица дарители и спомоществуватели.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, а с него съслужиха 12 духовника: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в кв. "Разсадника", иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк. Георги Победоносец“, иконом Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир „Св. Мина“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Николай Николов, предстоятел на новоосветения храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“ и на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, заедно с храмовото духовенство в лицето на протойерей Любомир Михайлов и свещеник Валери Василев, както и свещеник Петър Славов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения за чина по освещаване на храма изпълниха храмовите певци и софийски клиросни псалти, а голямо множество християни от с. Волуяк и столицата съучастваха молитвено в богослужението, преизпълнили благолепния храм.

По време на светата Литургия бяха извършени и заупокойни моления в памет на основния инициатор за завършването и благоукрасяването на храма иконом Иван Динков, чийто 40 дни от блаженото успение, по Божий промисъл, се отбелязва именно на днешния ден.

С тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, храмовото изпълнение, дарителите и спомоществувателите на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова да отправяме молитви за упокоение душата на отец Иван в Небесното Царство, „за да се моли той пред Божия престол за всички нас и да подбужда пламъчето на вярата, за да може този храм и храмовете, в които той служеше, да бъдат преизпълнени с благочестив и христолюбив народ, който очаква велика и богата милост от Бога“. Викарият на Софийския митрополит благодари на всички присъстващи и пожела на всеки дарил или помогнал за построяването и благоукрасяването на храма Бог да му въздаде стократно и най-вече да го удостои с Царството небесно.

Предстоятелят на храма протойерей Николай Николов изрази духовната радост от тържествената служба по освещаване на храма, като благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп. Отец Николай припомни, че това е първият храм в България в чест на светите Митилински новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина и завърши с думите: „дай Боже много чудеса и тук да се случват по техните молитви, да изпълват сърцата ни с вяра и крепка надежда във всеподателя Бога“.

След края на освещаването бе извършена панихида за 40 дни от блаженото успение на иконом Иван Динков на гроба на духовника до храм "Успение Богородично" в кв. Обеля.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов

bottom of page