top of page

Освещаване на храм-параклис „Св. Димитър Басарбовски“ в гр. Ихтиман



На 27 октомври Църквата почита паметта на дивния българския преподобен св. Димитър Басарбовски, прославил се в целия православен свят.

В чест на празника днес бе извършено частично освещаване на новопостроения храм „Св. Димитър Басарбовски“ в гр. Ихтиман.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит последованието бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Витали Велков, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Стамболово, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

На събитието присъстваха г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман, зам. кметът г-жа Даниела Панайотова и секретарят на Общината г-н Петър Янински, г-н Николай Начев, председател на местния Общински съвет, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Емил Божилов, дърворезбар на иконостаса, както и редица спомоществуватели на храма и местни християни.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави духовенството, дарителите и всички присъстващи с новоосветения храм от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като изказа благодарност на всички спомоществуватели за изграждането на третия в България храм в чест на родния светец. Владиката благопожела на всички: „Нека св. Димитър Басарбовски бъде небесен покровител и закрилник на този град, заедно с Пресвета Богородица, да измолва благословение за всички и велика милост. Да бъде като един духовен мост, който съдейства на всички жители на околията за духовното и благодатно въздигане пред Бога.“

От своя страна и от името на всички присъстващи и жители на града отец Йосиф изказа благодарност на епископ Поликарп и чрез него на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за освещението и подкрепата. „Тук благодарните ихтиманци са посрещнали руските войски – сподели архиерейският наместник – при отстъпването на турския аскер, който е запалил и църквата „Успение Богородично“. Ихтиманци са издигнали и кръст на това място, затова местността се нарича Кръстът. След 9 септември 1944 г. кръстът е махнат и е заменен с обелиск.“ Отец Йосиф сподели също, че откакто е дошъл в този град през 1987 г. има желание да бъде върнат кръстът и да се построи храм на това място. Скоро това се случва - основният камък на храма е положен 2003 г. от Знеполски епископ Николай, днес Пловдивски митрополит, а строежът на храма е завършен през 2018 г.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page