top of page

Панихида пред Докторския паметник за загиналите във войните медицински работници



В навечерието на Националния празник на Република България пред Докторския паметник в София бе отслужена панихида за загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри и санитари. Заупокойното последование и тържественото отдаване на почит на загиналите медицински работници по традиция се организира от ръководството на Българския червен кръст. Тази година поради епидемиологичната обстановка в страната нямаше официална церемония, но бе отслужено заупокойно последование и бяха поднесени венци и цветя.

На паметното събитие присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, Н. Пр. Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в София и служители на посолството, акад. Христо Григоров, председател на БЧК, проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на организацията, директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов, Олга Широкова, директор на Руския културно-информационен център, представители на неправителствени организации и граждани.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит панихидата бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха представители на Руската църква у нас – архимандрит Васиан и протойерей Евгени Повелчук, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Поликарп и дякон Александър Морозов.

„Нека като достойни българи да се молим за упокоението на всички медици, отдали живота си за нашата свобода, и да имаме пред очи винаги тяхната саможертва и тяхната любов към нашето отечество“ - каза в словото си, в края на последованието епископ Поликарп.

Академик Григоров също се обърна към присъстващите с кратко слово: „Този паметник е символ на една голяма благодарност. Построен е по инициатива на руските воини, подкрепен е от българския народ и устроен с негово участие. От днес, от този паметник, започват тържествата за Освобождението на България от турско робство. С отслужената панихида ние изразяваме нашата почит към всичките 551 медицински синове, загинали в тази война за нашата свобода“ - каза той и представи г-жа Илияна Йотова, която развълнувано се обърна към събралите се пред Докторския паметник държавници, общественици и граждани.

„Всяка година на нашия 3 март отдаваме почит на други герои. Героите, които не си служиха с оръдия и пушки, героите с белите престилки. След обявяването на започналата война в България във всички православни храмове в Русия се стичат доброволци. Това са най-вече лекари, които искат да помогнат на своите славянски братя в името на вярата и Православието, в името на това да имаме своя държава и да изграждаме своята нация. Днес героите с белите престилки са пак пред нас. Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, те са сред своите пациенти. Превърнаха се в нашите герои, с тях свързваме не прокобите и страха от болестта, а надеждата и изцелението. Когато отмине пандемията не трябва да ги забравяме и аплодисментите за тях трябва да са всеки ден“ - заяви вицепрезидентът Илияна Йотова и се обърна към ръководството на БЧК, като ги поздрави за смелата и отговорна крачка да проведе традиционното поклонение пред Докторския паметник, който е единственият паметник в Европа, издигнат в знак на почит към медиците.

„Искам да отбележа“ - каза още тя - „че над 3 000 жени в онази далечна година в края на 19 век, поемат пътя към неизвестното и опасното, да дойдат в България, за да помагат. Графиня Екатерина Игнатиева, баронеса Юлия Вревская, Мария Михайловна - това са смели жени, които както те сами признават България остава сърцата им.

Веднага след Освобождението е започнало изграждането на БЧК – излишно е да говорим за неговата роля. Но вижте само последната една година. Без тези смели мъже и жени, без тези доброволци бихме ли оцелели в тази криза, която ни заля? В навечерието на Националния празник, позволете ми да кажа: Сърдечно благодаря! Днес си спомняме историята, но трябва да мислим и за бъдещето. Мъдрите хора от античността са казали: ако не знаеш историята си, няма как да имаш бъдеще. Трети март е празникът, лишен от политическа конюнктура, близък до сърцето на всеки българин. Венците и цветята ще бъдат положени. Но най-важно е всеки от нас да преживява празника през душата си с почит и памет към онези, които оставиха костите си по българската земя, за да можем днес да говорим на езика си, да имаме вярата си и да отглеждаме свободно следващото поколение на България. 3 март е денят, в който трябва да благодарим на всички, които вървяха заeднo с българския народ по пътя към свободата“ - изтъкна вицепрезидентът Йотова.

С тържествен ход бяха положени венци и цветя от държавни и родолюбиви обществени организации, както и от много граждани, дошли да засвидетелстват своята признателност пред паметника на загиналите медици. +++ Паметникът се намира в сърцето на града, в градината зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Той е посветен на загиналите медици в Руско-турската война от 1877-1878 година. Проектът на монумента е дело на руския архитект Антоний Томишко. Така нареченият от нашия народ „Докторски паметник” е издигнат с дарения в периода 1883-1884 година. Представлява пресечена четиристенна пирамида върху обширен постамент, увенчана на върха с полиран гранитен саркофаг с релефни кръстове, изработени от италианския каменоделец Фарабоско. На четирите страни на саркофага са изписани имената на сраженията, където са загинали най-много медици: Плевен, Шипка, Пловдив и Мечка. Под саркофага, на изпъкналите камъни, изграждащи пирамидата, са издълбани имената на лекари, фелдшери, самарянки и санитари, като сред тях има и един българин – лекарят на българското опълчение д-р Константин Везенков. В основата на пирамидата е поставен надпис: „Медицинскимъ чинамъ погибшимъ в Турецкую войну 1877 – 1878”.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page