top of page

Положен бе основният камък на първия столичен храм в чест на св. Серафим Софийски

Актуализирано: 27.02.2020 г.



На 26 февруари тази година Православната Църква отбелязва 70 г. от блаженото успение на дълбоко уважавания от българи и руси светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец, чийто гроб и мощи се намират в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ в центъра на българската столица.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършен тържествен водосвет с полагане на основния камък и първа копка на храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в столичния кв. "Надежда" 3, на ул. „Бели Дунав“. Това ще бъде и първият храм,  посветен на бележития светител в гр. София, където светителят извършва достойно архиерейската си служба през последните тридесет години от своя живот – обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, включително и духовници.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Кирил Попов, протойерей Христо Димитров, предстоятел на новостроящия се храм, иконом Атанас Вълков, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозваний“, протойерей Методи Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в кв. Връбница, протойерей Росен Андонов, предстоятел на храм „Св. Йоан Кръстител“ в с. Томпсън, протойерей Венцислав Тонов, свещеник Иван Иванов, свещеник Йосиф Стоименов, свещеник Костадин Тренев, както и дякон Петър Славов.

След като бе извършена първата копка на новия храм, епископ Поликарп поздрави предстоятеля, духовенството, църковното настоятелство, спомоществувателите и събралото се множество християни за знаменателното събитие, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийският Митрополит и Български патриарх Неофит. Викарният епископ припомни за благодатния живот и вдъхновяващ пример на св. Серафим Софийски, наречен от своите съвременници „архиереят на любовта“, като пожела на всички храмът „в най-скоро време да ни събере на св. Литургия и освещаване, за да може нашата столица, която е приютила този духовен великан на богословието и на архиерейското богослужение, да има храм, посветен нему и по този начин да отдадем дължимото му и да имаме като благодарни люде Богу и на светостта още един молитвен закрилник, още един молитвен стълб и още една светиня, която да ни обединява, да ни облагодатява и да ни прави да бъдем по-добри и по-искрени духовни Божии чеда.“


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)





Komentarze


Komentowanie zostało wyłączone.
bottom of page