top of page

По повод Международния ден на децата бяха раздадени подаръци на столични медициНа 1 юни, по случай Международния ден на децата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бяха раздадени подаръци на здравните работници от първа линия в борбата срещу КОВИД-19 в няколко столични болници.

Инициативата за благодетелната акция е на доброволците към храма „Рождество Христово“ в столичния кв. Младост, организирани от храмовото духовенство и ръководени от г-жа Велина Андонова, преподавател по вероучение в храма, с помощта на майор доц. д-р Георги Попиванов, хирург във ВМА.

Бяха раздадени общо 700 пакета с икони, образователни книжки и лакомства за децата на медиците от Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Център за спешна медицинска помощ София.

В началото на акцията се включи и Негово Прeосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандрит Евтимий и йеродякон Вартоломей, който съпроводи доброволците и в останалите медицински заведения.

Епископ Поликарп връчи икони на полк. доц. д-р Георги Попов д.м., началник на Катедра ,,Инфекциозни болести” във ВМА и на подп. д-р Данчо Дилков, началник на Клиника по психиатрия и военна психология във ВМА. Икони получиха и проф. д-р Костадин Ангелов д. м., изпълнителен директор Александровска болница, както и на останалите директори на медицинските заведения, а владиката благодари на всички медици за техните трудове, постоянство и жертвоготовност.

Подарените икони бяха осигурени от г-н Калоян Илиев, управител на магазин „Православен свят“, пакетите с лакомства дари г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини „Аванти“, а с работно помещение съдейства арх. Стефан Стефанов, кмет на район Младост.

Всички медици получиха и по една книга за хирурга св. Лука Войно-Ясенецки.

Текст: Пламен Михайлов Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page