top of page

Преждеосвещена св. Литургия с архиерейско предстоене в столичния храм „Св. Николай Софийски“



На 26 март Православната църква почита Архангел Гавриил и чества паметта на българския мъченик св. Георги Софийски Стари, пострадал за Христа на клада през 1457 г. в гр. Одрин.

В чест на софийския светец преждеосвещената литургия с архиерейско предстоене днес бе отслужена в столичния храм, именуван също на местен мъченик - „Св. Николай Софийски“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит св. Литургия на Преждеосвещените Дарове бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Васил Василев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Великопостните църковни песнопения изпълниха храмовия певец доц. д-р Иво Янев и певци от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени умело от д-р Андрей Касабов.

Молитвено участие взеха ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, както и местни християни.

Със слово в края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката сподели: „Нашият български род не е безплоден, а винаги, във всяко едно време и епоха ни дава достойни свидетели за вярата – светии, чрез които и ние да приемаме благодат въз благодат и да имаме достоен пример в нашето духовно житие и битие. Нека по молитвите на св. Георги Софийски Стари Бог да ни благослови и да дарува на нашия народ благоденствено и мирно житие, да дарува на всеки един българин онова, което му е потребно за спасение и вечен живот“.

Предстоятелят на храма о. Спас изрази своята голяма радост за архиерейското предстоене на Преждеосвещената св. литургия и благодари за грижата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп.

След службата по традиция на този ден бе отслужена панихида за загиналите воини при обсадата на Одринската крепост, превзета от българската войска на 26 март 1913 г. (в деня на мъченическата кончина на св. Георги Софийски Стари в същия град), както и за десетките хиляди убити и прокудени тракийски българи след края на Междусъюзническата война през същата година.


+++

Св. Георги Софийски Стари е роден през 1407 г. в град Средец (дн. София), възпитан в християнска вяра от благочестивите си родители.

На младини е привикан в османската войска, като в последствие е отличен за достойна служба.

Пристига в Одрин на 30-годишна възраст, където турски оръжейник похулва вярата му. Когато св. Георги изповядва истинността на християнството, бива заловен от османците, жестоко измъчван, прободен с копие и изгорен на клада.

Мощите на мъченика са унищожени от турците, но на лобното му място скоро се случват небесни знамения пред очите на хиляди хора.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page