top of page

Пълно освещаване на Искрецкия манастир „Успение Богородично“



На 30 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършен чинът на пълно освещаване на манастира „Успение Богородично“ в с. Искрец край гр. Своге, Годечка духовна околия.

Службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“, архимандрит Евтимий, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Илиян Кирилов.

За църковните песнопения се погрижиха свещеник Гавриил Николов, свещеник Борис Борисов, Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, Грисен Чакъри и Емил Първанов, който водеше певницата.

Голямо множество поклонници се бяха стекли в манастира за паметното събитие. Те посрещнаха владиката, а с него и частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, която бе донесена от Софийска св. митрополия и ще остане за поклонение в светата обител за седем дни.

След като в св. Престол бяха вградени мощи на св. Баташки новомъченици и бе извършено пълното освещаване на старинната света обител, духовенството отслужи архиерейска св. Литургия за Неделя на Самарянката.

По време на светата Литургия дякон Илиян Кирилов бе ръкоположен в свещенически сан. Той е роден през 1991 г. в гр. Годеч., където завършва своето основно и средно образование. През 2017 г. е приет за студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където предстои да завърши със степен „бакалавър“.

С тържествено слово в края на службата отец Януарий благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп – „за бащината любов и подкрепа, за гласуваното доверие и за всяко съдействие, без което днешният повод за радост не би бил възможен“, като връчи на владиката цветя и му подари нагръден кръст и панагия с образа на Св. Богородица. Игуменът благодари и на всички, помогнали благоустройството на светата обител, и обеща непрестанно да отправя своята молитва към Бога „за здравето и благоденствието на всички – духовното ръководство, спомоществувателите и поклонниците на манастира, както и за благопреуспяването на светата обител, щото тя да бъде място, където всеки да намира Бога и да получава отговор на своите молитви“.

Епископ Поликарп отправи поздравления за новоосветения манастир към игумена, духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела и на новия свещеник Бог да му помага да бъде достоен в служението си и да напредва в богословското познание.

След службата бе извършено и освещаване на изцяло ремонтирана манастирска жилищна сграда на два етажа от началото на ХХ в., която се намира в двора на светата обител. Така манастирът бе възроден за нов живот и очаква своите нови обитатели и поклонници.


+++

По данни от ктиторския надпис на западната стена в наоса на манастирския храм, Искрецката света обител „Успение Богородично“ съществува още от 1110 г. Разрушавана е на няколко пъти и е възстановявана през 17-ти и 19-ти век, като са запазени три слоя стенописи – най-ранният е от XIII-XIV в., в основите на наоса. Запазена е и единствената по рода си на Балканите седмоъгълна сграда за св. Кръщение и изповед – баптистериум, изграден през 1856 г., също украсен със стенописи отвътре.

В началото на ХХ в. в манастирския двор е изграден Санаториум за белодробни заболявания „Цар Фердинанд“, който действа успоредно със светата обител. След занемаряването на манастира по времето на комунизма, в последните години основният храм и баптистериумът са ремонтирани и укрепени, изработен е нов иконостас с рисувани икони, а стенописите са в процес на възстановяване.


Текст и снимки: Пламен Михайлов, Годечка духовна околия (кадри от въздуха)


bottom of page