top of page

Съборно изпълнение на Великото повечерие с втора част от канона на свети Андрей Критски



Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе прочетена втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски. Великото повечерие с канона бе отслужено от викария на Софийския митрополит Неофит - Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с Негово Преосвещенство участваха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Св. София" и духовен надзорник на Софийска епархия, както и йеродякон Вартоломей.

Умилителни песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов.

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство, столични свещенослужители и голямо множество софиянци.

В края на молитвеното последование епископ Поликарп се обърна с трогателно слово към богомолците, изпълнили храма, в което говори за смисъла на молитвата на св. Ефрем Сирин, която се чете на последованията през Великия пост. Той обстойно разясни съдържанието и смисъла на всяко от трите прошения, като прикани да имаме ревност в духовния живот и смирение в мислите си през този благодатен период.

"Това са слова на покаяние, слова на отрезвение, слова, които откриват богословието на нашето спасение. Тези слова ни откриват какво да правим и как да живеем, как да постъпваме с човеците, за да бъдем с Христа Бога" - каза в словото си владиката и призова всеки християнин да си направи духовен преглед и да постигне отрезвяване в духовния живот. "В тези изповедни дни, събрани тук в храма да виждаме себе си и своята личност през очите на ближните си и искайки прошка да се обърнем към Христос и към спазване на Неговите повели" - каза още той и завършвайки великопостното вечерно богослужение преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page