Храмов празник на храм „Св. първовърховни ап. Петър и Павел“, с. МещицаНа 29 юни Православната Църква отбелязва паметта на двамата първопрестолни апостоли светите Петър и Павел.

На този ден през 2020 г. се навършват 150 г. от построяването на храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел в пернишкото с. Мещица.

В чест на годишнината в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Борис Котев, предстоятел на храма, протойерей Людмил Иванов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За богослужебните песнопения се погрижиха свещеник Павел Димитров, Грисен Чакъри и храмови певци под ръководството на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На службата присъстваха г-н Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, г-н Мартин Жлябинков, главен секретар на Общината, общински съветници и местни християни.

След Литургията бе отслужен тържествен водосвет, на който присъстващите бяха благословени и поръсени от викарния епископ със светена вода за здраве и спасение.

Епископ Поликарп поздрави духовниците, певците и храмовото изпълнение с празничната годишнина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела по молитвите на светите апостоли Петър и Павел Бог да ни утвърди в силна вяра, в мъжество в отстояването истините на Светото Евангелие. „Подкрепихме се – сподели владиката – в духовно подражание на светите апостоли да бъдем изпълнени, както и те бяха, с духовен плам; да бъдем ревностни православни християни и да имаме целта, която и те имаха – спасението на душите си и наследството при светиите в Царството небесно.“


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.