top of page

40 дни от кончината на ставрофорен иконом Цанко ТотевНа 3 декември се навършват 40 дни от кончината на ставрофорен иконом Цанко Тотев - ревностен пастир, добър изповедник и усърден молитвеник, построил и възстановил множество параклиси, храмове и манастири в Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена панихида за новопреставилия се духовник в храм „Св. Атанасий Велики“, с. Лозен.

Заупокойната богослужба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие - архимандрит Евтимий, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир, свещеник Георги Марков, предстоятел на храма „Св. Атанасий Велики“ и др. софийски свещенослужители.

Красивият лозенски храм, който с много усилия и любов бе построен от отец Цанко събра опечалени роднини, енориаши и духовни чеда, които скърбят за своя всеотдаен пастир и наставник.

В края на чинопоследованието, Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към църковното събрание с пастирско слово, в което изтъкна достойнствата на свещеника и отправи към близките и присъстващите утешителни думи.

След богослужбата в храма, край гробното място на отеца, устроено в двора на храма, епископ Поликарп и духовниците отслужиха трисагий за упокоение на душата му.

"Бог, по Своята велика милост да упокои ставрофорен иконом Цанко Тотев и да го всели в Своето небесно царство".


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


コメント


bottom of page