top of page

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Връбница“



На 8 май, в навечерието на празника Пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец от гр. Мир (Древна Лигия) в гр. Бари (Италия) през 1087 г., в столичния храм „Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Връбница“ бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерната служба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Методи Корчев, предстоятел на храма, иконом Васил Топузлиев, предстоятел на храм „Св. св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя, протойерей Венцислав Тонов от храмовото духовенство на храм „Св. Николай Мирликийски“, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храм „Възнесение Господне“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Атанас Забаданов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения за вечернята изпълниха храмови певци, ръководени от Светослав Цеков, с което допринесоха за тържественото и молитвено настроение на събралия се в храма богомолен народ.

По време на вечернята бе изпълнен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи.

Осветена бе и нова придобивка храма – голяма и благолепна икона на св. равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител български.

В края на службата епископ Поликарп извърши пострижението на църковния настоятел Васко за четец и певец на Българската православна църква, пожелавайки му да бъде за пример и в помощ на духовниците в храма.

Владиката също така поздрави с настъпващия храмов празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за смирението и безкористния живот на св. Николай и призова християните по примера му да се „украсяваме с духовни дарби, чрез които да възрастваме в достоен и православен живот, и да бъдем светъл пример за нашето общество“.



Отец Методи от името на духовенството и църковното настоятелство отправи благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за архиерейската вечерня. Предстоятелят поднесе на владиката цветя и му пожела: „Молитвеното застъпничество на св. Николай да бъде винаги върху Вас и винаги под неговия покров да черпите сили от него, за да имате и неговите духовни сили на това велико служение – архипастирското“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page