top of page

Опело и погребение на иконом Александър Гьошев



На 9 юни бе извършено опело и погребение на иконом Александър Гьошев, дългогодишен предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Габер, Годечка духовна околия. Деведесетгодишният духовник се упокои след дълго боледуване на 8 юни.

Църковно изпълнение и роднини се събраха на опечалено събрание в храм „Св. Троица“, с. Габер, където бе извършено опелото на свещеника. Мертвеното последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Макарий, протойерей Георги Иванов, протойерей Костадин Тренев, свещениците Желязко Симонов и Петър Славов, и йеродякон Поликарп.

Да го изпратят в последния му земен път, в храма дойдоха семейството, приятели, роднини и духовници, близки на упокоилия се.

В края на мертвеното последование, епископ Поликарп произнесе пастирско слово, с което говори за печалното събитие, което се случва в дните на пасхална радост и то точно в деня, когато честваме отдание на Пасха, а всички църковни последования за посветени на Възкресение Христово и са особено празнични и тържествени.

„Бог снизходи върху него, защото получи това което поиска – да си отиде от този свят в дните на пасхална радост“- каза владиката и изказа от името на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит съболезнования на семейството.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в двора на църквата, в близост до св. олтар.

Полагайки отеца в гроба духовниците изпяха възкресния тропар "Христос възкръсна от мъртвите …" като утеха за скърбящите, и заедно с това напомнят за надеждата на всички християни - бъдещото благодатно Христово царство.

Бог да прости отец Александър и го всели в селенията на праведните!

+++

Иконом Александър Стратев Гьошев е роден в с. Габер на 25 август 1930 г. Своето свещеническо служение започва на 25 март 1974 г., когато е ръкоположен от Левкийски епископ Партений. Назначен е за щатен енорийски духовник първоначално в селата Цацаровци, Ялботина и Табан, а от 1 юли 1981 г. е предстоятел на храма „Св. Троица“в с. Габер. През годините отец Александър служи и като ефимерий на Чепърленския манастир „Св. Петка“, обслужва храм „Св. Архидякон Стефан“ в гр. Драгоман, новопостроения храм „Св. Петър и Павел“ в с. Несла, както и енориите на множество села в Община Драгоман.

За своето достойно служение отец Александър е отличен за иконом на 27 декември 1998 г. лично от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим.

Текст и снимки: Весела Игнатова

bottom of page