top of page

Първа част на Богородичния акатист бе прочетена в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя"


На 11 март, петъчната вечер на първата седмица на Великия пост, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя” бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица, с първа част на Богородичния акатист.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит първото последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, заедно със протойерей Димитър Шумов и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие взеха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство на столичната катедрала, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, както и столични свещеници.

Пред празнично украсената със свежи пролетни цветя, икона на св. Богородица, епископ Герасим прочете първата статия от акатиста, а многобройният богомолен народ вдъхновено припяваше хвалебствените слова, с които величаеше Божията Майка.

В края на последованието епископ Герасим се обърна към многобройното църковно изпълнение като каза:

"Първата седмица на Великия пост отмина. Тази седмица е особено важна, защото каквото начало положим, такъв и ще бъде краят на предприетото от нас дело. Затова, просим Божията помощ, смирено свели главите си пред образа на Пресвета Богородица, като помним, че на Нея е дадено особено майчино дръзновение да се моли за целия свят.

Затова, в благодатните дни на Великия пост св. Църква премъдро е устроила в петъчните дни да обръщаме своя взор към Пресветата дева, за да имаме за застъпница и помощница. Несъмнено без помощта на Майката Божия не бихме могли да се справим сами с изкушенията в тези усилни дни, в които са "въстанали народ против народ и царство срещу царство", а душите ни са примрели от страх и от очакване на онова, което има да връхлети върху вселената..., затова прибягваме още по усърдно към нашата Всецарица, която има непобедима сила и от всякакви опасности ни освобождава. Покланяме се и Я величаем, като Я наричаме стълба небесна, по която слезе Бог; мост, който привежда човеците от земята на небето; преславно чудо за ангелите и крайно плачевно поражение на демоните.

И чувстваме, че имаме подкрепата на Света Богородица, която е до нас и не ни позволява да се отчаем, да отпаднем духом и да се върнем посрамени, а ни помага да бъдем бодри, да се молим, и за всичко да благодарим. Нека винаги да помним, че където има светлина, мръкът изчезва; а съвършената любов прогонва страха. Нека в тишината на предстоящата нощ молитвено се подготвим за приемането на страшните и животворящи Христови Тайни и с надежда, дълбоко в сърцата си да изречем: Всичкото си упование на тебе, възлагаме Майко Божия, запази ни под твоя покров!" - завърши словото си епископът.

Според установена традиция, в дните, когато се чете Богородичният акатист, християните носят хлябове в църквата, с което изразяват своята благодарност и молитвено прошение към Божията Майка. След отпуста храмовото духовенство благослови хлебни приношения, донесени в знак на почит към Закрилницата на човешкия род.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш

bottom of page