top of page

Кремиковският манастир посрещна празника на св. Георги Победоносец с лития и архиерейска вечерня



На 5 май, в навечерието на празника на св. вмчк Георги Победоносец, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена тържествена архиерейска вечерня в Кремиковския манастир, чийто старинен храм е посветен на светия великомъченик.


Вечернята в манастирския храм „Покров Богородичен“ възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на манастира, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


На певницата бяха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, както и храмови певци, ръководени от Светослав Цеков.


Редица поклонници се бяха стекли от София и близките населени места за празничната вечерня. Всички присъстващи, во главе с духовенството и певците в края на службата се отправиха на литийно шествие с иконата на св. Георги до старинния манастирски храм, именуван на светия великомъченик. Там бе извършен чинът на петохлебието, раздадено на всички за здраве и благословение, след като литията завърши отново в храма „Покров Богородичен“.


Епископ Поликарп отправи празнично слово и благослови духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Отец Серафим от своя страна и от името на всички присъстващи благодари за съвместната служба на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като му връчи цветя и покани всички гости на богата празнична трапеза.



Текст и снимки: Пламен Михайлов



bottom of page