top of page

В столичния храм "Св. София" съборно бе прочетена втората част на Великия покаен канон на св. Андрей



Вечерта на 28 февруари, в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе отслужено Велико повечерие и прочетена втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие храмовото духовенство и йеродякон Поликарп. Молитвено участваха архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Предстоятели на храмове, столични свещеници и християни от цяла София се събраха за втори път на съборно великопостно богослужение и изпълниха древния храм. Голямо множество богомолен народ бе притихнало в храма за сърдечна молитва и отправяше своите прошения към Бога за прошка на грехове. Сред молитвената тишина, покайните песнопения бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов.

За поредна вечер в центъра на храма бе поставена изписаната, специално за столичните, великопостни богослужения, икона с образите на всички духовни образи, които се споменават в Покайния канон - Господ Иисус Христос, Св. Богородица, св. Андрей Критски и св. Мария Египетска.

В края на великопостното последование епископ Поликарп се обърна с трогателно слово към изпълнилите храма богомолци. В своята непосредствена проповед, той подчерта в какъв благодатен за душата ни период се намираме и към какво трябва да се стремим като християни.

"Ние се замисляме през тези дни какво и как да направим, за да бъдем изрядни в този подвиг. Задаваме въпроси и търсим отговори как да живеем през дните на Великия пост и какво е необходимо да правим. Отговор ни дава посланието на Великия покаен канон.Той разкрива пред всеки един от нас не само онова, което е необходимо в началото на поста, а през всички дни на нашия живот....

Когато четем канона на св. Андрей Критски виждаме че това е неговата лична, съкровена молитва към Бога, който светата Църква е утвърдила да бъде молитва на всеки един православен християнин, особено през първите дни на Великия пост. Тя води до извисеност, към съзерцателен живот, води към спасение и вечен живот. Св. Андрей говори в сърцата на всеки един от нас и ни приканва да имаме покаяние, да виждаме грехове си, но и да ги изправяме, и да се поправяме, когато сме сбъркали. По неговия пример винаги да казваме: „Помилуй ме Боже, помилуй ме.“ - каза в словото си владиката и благослови църковното събрание.

Третата част от Великия покаен канон в София ще бъде прочетена в храм "Св. Параскева" от Браницки епископ Пахомий.




Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page