top of page

В столичния храм"Св. Неделя" бе отслужена първата Преждеосвещена литургия за тази година



На 1 март (сряда) в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи първата за тази година Преждеосвещена литургия (т. е. литургия на предварително осветените Дарове). Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,

ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма „Св. Неделя“, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. Панчарево, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Красимир Пеков и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев и дякон Красимир Кръстев.

Продължителните великопостни песнопения и многобройните псалми, които се изпълняват по време на чинопоследованието бяха изпълнени от д-р Калин Кирилов.

Главната особеност на тази литургия се състои в това, че на нея не се извършва тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна света Литургия. Началото си Преждеосвещената литургия води от първите векове на християнството, от времето, когато първите християни са се причастявали твърде често.

Установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост – дни на скръб и съкрушение за личните грехове, да се извършва обичайната света Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения. Но за да имат възможност християните при нужда все пак да се причастяват и в седмичните дни на поста, без да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с предварително осветени Дарове. Затова и била въведена по време на Великия пост Преждеосвещената литургия.

Тази литургия се полага да бъде служена в сряда и петък през първите шест седмици на Великия пост; в четвъртък на петата седмица от Великия пост, когато се чества паметта на св. Мария Египетска, както и в първите три дни на Страстната седмица (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда). Като църковно последование Преждеосвещената литургия се предхожда от Утреня, великопостните часове Трети, Шести, Девети час, Изобразителни и Вечерня.

По традиция след благословение на духовник в първите дни на Великия пост мнозина християни практикуват „тримирене“ - т.е. в продължение на три дни те не приемат не само храна, но и вода. И в този ден, трети от началото на поста, те пристъпват за причастие или приемат богоявленска вода.

В митрополитската катедрала в днешния ден мнозина се бяха подготвили с този постнически подвиг и голяма част от присъстващите пристъпиха за св. Причастие, а други – за глътка богоявленска вода, която отец Петър поднесе от северния престол на храма.

„Нека тази първа отслужена Преждеосвещена литургия бъде за всички нас бъде за благословение и духовно утвърждаване“ – благопожела в края на богослужбата епископ Поликарп.

Подкрепени телесно и одухотворени от светите Дарове, християните с дръзновение се отправиха към домовете си, за да продължат подвизаването си в дните на Великия пост.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page