top of page

Столицата отбеляза 150 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски



На 19 февруари България отбеляза 150 години от обесването на йеродякон Игнатий-Васил Левски.

По повод почитането паметта на йеродякон Игнатий – 150 години от обесването му, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Света София“ беше отслужена панихида за упокоението на Васил Левски.

Панихидата оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, , ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Лъчезар Попов, председател на храм „Света София“,

иконом Йоан Карамихалев и протойерей Васил Тенев от храмовото духовенство, иконом Йоан Куков, иконом Дилян Цветков, протойерей Георги Спасов, протойерей Георги Янъков, протойерей Петър Славов, свещеник Евтимий Куков, свещеник Игнатий Игнатов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Панихидата в храм беше уважена от новия апостолически нунций монсеньор Лучано Суриани, г-жа Илияна Йотова, вице президент на Р България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, министри, представители на българската държавност, представители на различни институции и организации, представители на политически партии, посланици, верен народ и много деца.

В храма се съхранява кичур коса от йеродякон Игнатий-Васил Левски, който на 19 февруари, на панихидата за достойния герой на България, се изнася, за да бъде отслужено заупокойното молитвено последование пред него.

След заупокойното моление епископ Поликарп прочете обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което Негово Светейшество споделя: „Когато мислим и говорим за Апостола на нашата свобода, мислим и говорим едновременно и за Васил Левски – революционера, и за йеродякон Игнатий – верния син както на своя народ, така и на Христовата Църква. Като такъв сам той е пожелал да бъде поменаван след смъртта си по време на последната своя изповед. Следователно подвигът на Левски следва да бъде разглеждан преди всичко през призмата на християнската вяра – като отправна точка в живота и действията ни, като фундамента, върху който стъпваме в най-важните моменти, преди вземане на най-важните решения. А християнската вяра се проявява най-добре и най-истински в любовта: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Иоан 15:13). И ето че животът на йеродякон Игнатий е бил тъкмо това – отдаване на себе си заради другите, заради онези, към които изпитваме такава любов, че сме готови да пожертваме за тях всичко, дори и живота си.

Начинът, по който йеродякон Игнатий е избрал да прояви тази своя любов, пътят, който той е избрал, за да послужи на Бога и ближния, може и да се различават от онова, което е обичайно за православното монашество, ала смисълът на този път и подвиг е същият. Както в манастира, така и в света, за християнина вярата е жертвено служение, осъзнато и безкористно. Служение, в чиято основа е любовта, но не абстрактната любов, а любов, която е конкретна и която не познава предели, която „не дири своето, … всичко претърпява… и никога не отпада“ (1 Кор. 13:5-8) – както е свидетелствал още в зората на християнството Апостолът на народите първовърховният Павел. С тази съвършена християнска любов се е подвизавал и йеродякон Игнатий, Васил Левски, а затова и с нея следва и да го помним, и да го имаме в молитвите си към Всеподателя.“

Многобройното множество, което беше дошло, за да се помоли за душата на йеродякон Игнатий, с духовно преклонение от сърце и душа се помоли: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“

След панихидата в храма на Божията Премъдрост, епископ Поликарп, духовенството и верният народ направиха литийно шествие до паметника на Апостола на свободата, където се проведе поднасяне на венци и цветя от официални лица и граждани.

Церемонията пред паметника на Левски беше изпълнена с подобаваща тържественост от Националната гвардейска част на Република България.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, пред паметника на йеродякон Игнатий-Васил Левски беше поднесен венец.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page