top of page

Празнична вечерня в чест на св. Поликарп, епископ Смирненски в митрополитския храм "Св. вмчца Неделя



На 23 февруари Православната църквата почита паметта на св. Поликарп, епископ Смирненски. В този ден Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит чества своя имен ден.

По този повод на 22 февруари, в навечерието на празника на свeтия мъченик, в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митро-полит и Български патриарх Неофит богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, духовенството при храма: ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, иконом Йоан Куков, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Арсений Каньов, свещеник Георги Димитров, както и дяконите:

митрполитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев и дякон Николай Пенев. Тази вечер църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци и хор "Св. Наум Охридски", който бе разделен на две певници като дясната бе дирижирана от д-р Андрей Касабов, а лявата от Светослав Цеков.

В красиво подредения храм и богато обкичен със свежи цветя се събраха десетки християни, които обзети от празнично настроение се радваха на благолепната служба и с благоговение се покланяха на мощите на св. Поликарп Смирненски и неговата икона, положени в центъра на храма на специален проскинитарий, пребогато украсен с ароматни цветя. По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископ Поликарп раздаде на всички за здраве и благословение в края на богослужбата.

След вечерното последование епископ Поликарп сподели свой личен момент от монашеското му пострижение, което е извършено пред 26 години, и при което му е дадено името Поликарп. Той разказа житието на своя небесен покровител св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски и отправи благопожелания на църковното събрание.

„Св. Поликарп е апостолски мъж, който е наследил Смирненската катедра от св. Вукол, слушал е апостолските слова на св. Йоан Богослов и благодатно се е утвърдил в тях, и ги е предал в своето паство. Предал ги е на идните поколения да се утешават в мир, разбирателство и любов." - каза в словото си епископът.

"Голяма радост и утеха е да се докоснем до мощите на св. Поликарп, частица от които имаме тук, в храма, в деня на неговата всенародна почит.

Дай Боже, докосвайки се до неговите мощи да придобием мъжество и сила, и да бъдем достойни в нашите дни, в нашия духовен живот и утвърдени в добродетелност да бъдем пример, както е и той, за тези които са около нас. Нега по неговите молитви, Бог да ни благославя и ни насърчава, да бъдем изпълнени с вярата му, с надеждата му и с любовта, с която гореше, и със свидетелството на вярата! По неговите молитви Бог на всеки да дарува радост, мир и духовно преуспяване.“ – каза още владиката и благослови събралия се в храма благочестив народ.


Текст : Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page