top of page

Празникът на св. Поликарп, епископ Смирненски бе тържествено отбелязан в СофияНа 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По този повод в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от празнуващия своя имен ден епископ.

Край св. Трапеза, заедно с него застанаха: Негово Високопреосвещенство Макарий, митрополит на Сидирокастро, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", йеромонах Стефан от Троянската света обител, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия,

иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Йоан Куков, предстоятел на ротондата „Св. Георги“, иконом Серафим Янев, предстоятел на храмовете в с. Горна Малина, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“, протойерей Димитър Шумов от храмовото духовенство, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храм „Св. София“, протойерей Лъчезар Вълков от храм „Рождество Христово“, протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. Панчарево, протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник в кв. „Драгалевци“, свещеник Евтимий Куков от храм „Св. София“, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство,

свещеник Герасим Йорданов, свещеник Йоан Йотов, свещеник Георги Иванов, свещеник Красимир Пеков, както и пет дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Литургийните песнопения бяха прекрасно изпълнени от мъжкия храмов хор, с главен диригент проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов.

Празничната служба бе уважена от Негово Превъзходителство г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни и служители на посолството, от гръцки духовници, сред които сестри от манастира „Св. Йоан Предтеча“ край с. Акритохори, водени от игумения Якова.

На богослужението присъства и новият апостолически нунций в България монсеньор Лучано Суриани.

Боголюбив народ, монаси, монахини и духовници от епархията, духовни чеда, приятели и гости на епископ Поликарп изпълниха храма и влязоха в радостта на празника. Всички имаха възможност да се поклонят и получат духовна подкрепа от поставените икона и частица от мощите на св. Поликарп в центъра на храма, богато украсени със свежи цветя.

По време на свещеническото причащение празнично слово за живота и делото на св. мъченик Поликарп, епископ Смирненски, произнесе йеромонах Стефан от Троянската света обител. Той подчерта, че житието на св. Поликарп ни учи на вяра в Христа, на всеотдайност в делата и на любов.

„Да бъдеш мъченик означава да бъдеш свидетел и винаги да си готов да свидетелстваш за вярата си. Нека се стремим да бъдем свидетели не само на приказки, а с живота си да разпространяваме Евангелието. Свети Поликарп бил почитан от християните, но и от множество езичници, заради своята душевна простота и затова, че той не бил лицемерен, а истински. Нека и ние бъдем истински, с живота си да бъдем свидетели на Евангелието. Нека всеки, който общува с нас, да бъде радостен и това общение да му бъде полезно. Нека бъдем пример на истината, на чистотата, на добрината и най-вече пример на любовта, която ни издига, спасява и благославя“ – каза в словото си йеромонах Стефан.

В края на службата епископ Поликарп сподели, че вече 25 години чества св. Поликарп като свой небесен покровител и го има за духовен пример. Владиката приветства присъстващото църковно изпълнение с празника и изказа благодарността си към свещенослужителите, взели участие в богослужбата, към певците и всички дошли в храма да възпеят Бога и да почетат светия мъченик, „който със своето свидетелство – мъченичество, показа на всички нас как да живеем с Бога и как да бъдем достойни Негови чеда“.

Многобройни поздравления и дарове получи епископ Поликарп за своя личен празник. Архимандрит Евтимий поздрави владиката от името на всички служители на Софийска митрополия и му поднесе красив букет от рози. От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на катедралния храм поздравление поднесе председателят на храма – ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Владиката благодари отново за вниманието и любовта, проявени към него, и поздрави йеродякон Поликарп, който също отбелязва своя имен ден, като му пожела достойно, благодатно служение. Дълго време владиката раздаваше нафора, като получаваше поздравления, цветя и подаръци.

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико! За много и благодатни години!Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page