top of page

Денят на св. Спиридон беше тържествено отбелязан в с. Алдомировци



На 12 декември, денят в който Православната църква почита паметта на свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в с. Алдомировци, община Сливница, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение беше оглавено в единствения храм, посветен на св. Спиридон, в Софийска епархия, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Иван Иванов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковните певци: г-н Емил Първанов и Йоан-Петър Павлов.

Гости на храмовия празник на църквата на с. Алдомировци бяха г-н Васко Стоилков, кмет на община Сливница, г-н Милко Миланов, председател на Общински съвет - Сливница и г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци.

Празникът беше почетен и от десетки вярващи от селото и гости от София.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп офикира протойерей Валентин Тупаров за иконом, а свещеник Иван Иванов за протойерей.

Епископът поздрави новоофикираните отци и им пожела достойно и благодатно служение.

Празничното богослужение завърши с проповед, която отправи епископ Поликарп, говорейки за живота и служението на свети Спиридон. Завършвайки празничното си слово, той подчерта, че вярата, надеждата, любовта и духовната простота са добродетели, които трябва да украсяват живота на съвременните християни, по примера на светеца от Кипър.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир, както и достойни и благодатни предстоящи празници.

Благодарност към епископа за посещението отправи иконом Валентин Тупаров. Той и о. Иван поднесоха заедно букет цветя с уважение и благодарност.

Нафората беше раздадена от о. Валентин и о. Иван, като вярващите минаваха, за да ги поздравят за църковното отличие.

За всички присъстващи на храмовия празник беше подготвена празнична софра.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page