top of page

Опело и погребение на иконом Кирил Данаилов



На 17 ноември бе извършено опело и погребение на иконом Кирил Данаилов, дългогодишен свещенослужител в старинния столичен храм „Св. Петка“ - Стара. Отец Кирил почина на 14 ноември т. г., на 96-годишна възраст.

Столично духовенство, сред които Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, се събраха на опечалено събрание в древния храм „Св. София“, за да го изпратят в последния му земен път. В софийския храм дойдоха семейството, приятели, роднини, духовни чеда и близки на упокоилия се духовник.

В края на молитвеното последование Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе заупокойни слова, с които подчерта дългогодишното служение на свещеника и неговите достойнства като духовник.

Владиката изказа от името на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит съболезнования на семейството и даде утеха и надежда за бъдещия вечен живот.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място.

Бог да прости отец Кирил и да го всели в селенията на праведните!

+++

Иконом Кирил Данаилов е роден на 30 юли 1926 г., в с. Душилница – (Мокреш) Монтанско. Основното си образование завършва в родното си село, продължавайки средното си обучение в Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, гр. София.

Ръкоположен е за дякон на 10 юни 1970 г., а за свещеник на 20 юни 1970 г. от Видинския митрополит Филарет, като е назначен за енорийски свещеник в старинен храм „Св. Николай“ в гр. Лом. През 1979 г., преминава на служение в Софийска епархия. През годините служението му преминава в Софийските столични храмове: „Св. Параскева“, „Св. Николай Софийски“, „Св. Николай“ – кв. „Горна баня“, „Св. Илия“ – кв. „Княжево“. От 1 януари 1999 г. е назначен за празничен свещеник в старинен храм „Св. Петка“, гр. София, където до последно изпълняваше своите обязаности.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page