top of page

Архиерейска света Литургия в гр. Дупница



На 4 септември, 12 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Дупница, беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Костадин Тренев, протойерей Илия Дичев, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Игнатий Игнатов.

Клиросното пение беше огласено от иконом Йоан Ханджийски, свещеник Петър Очков, свещеник Добри Добрев, подпомагани от църковни певци от храма.

По време на тържествената света Литургия епископ Поликарп ръкоположи за дякон благоговейният мъж Стамен Игнатов от гр. София. Новият дякон получи името на светия първомъченик и архидякон Стефан. Преди и след ръкоположението, към дякон Стефан, беше отправено поучително слово, както и насърчителни думи за достойно и благодатно служение в мир, радост, сърдечност и любов към Бога, човеците, Църквата и светостта.

След Архиерейската света Литургия Негово Преосвещенство произнесе проповед, като засегна откъса от светото Евангелие, който се чете на светата Литургия в дванадесетата неделя след Петдесетница. Той припомни важни моменти от евангелското четиво и подчерта, че всеки е необходимо да се старае да утвърждава себе си в добродетели - духовна и телесна чистота, със смирение, кротост и любов по Бога. Епископът подчерта, че богатството – материалното не бива да бъде самоцел в живота ни, както и единствен стремеж. Онова, което придобиваме да ни послужи за надграждане в добродетелите. Да помагаме на всеки, които е в нужда и подтикваме околните към подражание на истинския чист и свят живот. Архиереят припомни, че във всичко е потребно да се доверяваме на Бога и със смирение да знаем, че служейки Му достойно, Той ще направи невъзможното, за да постигнем спасение и вечен живот.

С благодарност към архиерейския наместник, духовенството и верния народ се обърна епископ Поликарп, който им благодари за служението, постоянството в духовния живот и духовната грижа, която всички проявяват, в това, със своето присъствие в храма и участието в обществените богослужения, да показват, че вярата е жива, действена и спасителна за човеците.

Благодарност за посещението в гр. Дупница, Дупнишка духовна околия, към епископа отправи ставрофорен иконом Георги Паликарски, който благодари на ръководството на Софийска света митрополия, воглаве с Негово Светейшество, за безкрайните грижи, които проявяват във всяко отношение за издигането и утвърждаването на Православната вяра в сърцата на човеците.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит, от епископ Поликарп, беше направена копка за изграждането на нова сграда на Архиерейското наместничество на Дупнишка духовна околия.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави вярващите, като им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Снимки:протойерей Костадин Тренев

bottom of page