top of page

Тържествено беше отбелязан храмовият празник на столичния манастир "Св. Трисветители"На 29 януари в Орландовския манастир "Св. Трисветители" в София беше отслужена Архиерейска света Литургия и по този начин, в навечерието на светите Трима светители, беше почетен храмовият празник на светата обител.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Литургията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска, иконом Петър Христов, изпълняващ длъжността игумен на Орландовския манастир, протойерей Йордан Божилов, свещеник Димитър Кутлев, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълни църковният певец Георги Георгиев.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори върху неделното евангелско четиво, за живота на светите Трима светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Епископът засегна и живота и мъченичеството на св. Игнатий Богоносец, чиято памет – пренасяне на светите му мощи се отбелязва на 29 януари.

Негово Преосвещенство Белоград-чишкият епископ Поликарп подтикна вярващите да жадуват да срещнат Господа Иисуса Христа ежедневно, да имат чист живот, за да чуят думите на Спасителя, че ще дойде в тяхното сърце. Както и да имат винаги пред очите си добрия пример на светите отци, та чрез него да постигат убеденост, че светостта е достижима за всеки, стига да направи крачка към Бога.

Епископ Поликарп поздрави вярващите, в многобройно множество изпълнили храма, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Думи на благодарност към епископа поднесе отец Петър Христов, който му поднесе и красив букет с цветя.

Епископът лично раздаде нафората и поздрави църковното изпълнение с празника.

Всички присъстващи бяха нагостени с вкусна обща храна, приготвена от благочестивите християни от енорията при храм „Св. Петка“ в Орландовци.
Снимки: протойерей Костадин Тренев

Commentaires


bottom of page