top of page

Тържествено беше отбелязан храмовият празник на столичната църква "Св. Йоан Богослов"
На 8 май - 3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици, в деня когато се почита паметта на светия всехвален Христов апостол Йоан Богослов, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм, посветен на светия Христов апостол в кв. "Левски Г" , беше отслужена Архиерейска света Литургия.

Празничната Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Чергаров, предстоятел на празнуващия храма, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Герасим Йорданов.

Клиросното пение оглавиха църковни певци от енорията, под ръководството на г-н Светослав Цеков.

Тържествената света Литургия, по повод храмовия празник на столичната църква "Св. Йоан Богослов" беше уважен от г-жа Ева Митова, кмет на столичния район Подуяне, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от много енориаши - благочестиви и Христолюбиви люде.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори върху евангелското четиво, засягайки благодатния пример, които е за верните християни животът на светите Мороносици. Епископ Поликарп подчерта, че и днес Църквата не е лишена от мироносици, от жени който обичат Бога и се стараят винаги да Му послужат, за да се утвърди Неговото Слово в света.

Епископ Поликарп сподели мисли и разсъждения и за живота, делата и достойното свидетелство на Христа Бога на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.

В заключение Епископът призова вярващите да се изпълнят с любов по Бога и ближните, с мъжество и решителност в духовния живот, както и да станат истински чеда Божи, утвърдени в добродетелност и чистота.

Епископ Поликарп поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

С думи на благодарност за Архиерейското посещение и благословение, към епископ Поликарп се обърна предстоятеля на храма, протойерей Георги Чергаров. Той подари на владиката, в знак на любов и признателност пъстър букет с цветя.

След преизпълненото с радост богослужение, пред храма, в двора, беше извършено водоосвещение и осветен новоизграденият църковен двор - прицърковен парк.

След освещаването на новата църковна придобивка епископ Поликарп благодари на дарителите, които със своя труд, лепта и блага валя са извършили това хубаво дело.

Целият храм е ограден с ограда, като в двора са направени алеи и градинки. Засадени са цветя и друга свежа растителност, както и е изградена детска площадка, за да могат майки с деца да играят и бъдат близо до храма и вярата.

Всички присъстващи на празника се поръсиха за здраве и благословение.

Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресение Христово и празника на св. Йоан Богослов.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page