top of page

Празникът на Честните вериги на св. апостол Петър беше почетен в СофияНа 15 януари - 12 Неделя след неделя подир Въздвижение - на 10-те прокажени, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение бе по повод празника Честните вериги и страдалческия подвиг на светия първовърховен апостол Петър, който празник Православната църква почита на 16 януари.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа в богослужбата взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма, свещеник Арсений Каньов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Пантелеймон.

Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха клиросни певци и дамския хор при храма.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед върху неделното евангелско четиво, което говори за евнгелския разказ за 10-те прокажени. Владиката обобщи, че "духовното здраве означава не само да се молиш, да просиш от Бога и да пребъдваш в храма, но да имаш и духовни дела, мисли, разсъждения и постъпки... и за всичко трябва да благодариш на Спасителя".

Той припомни историята на празника на Честните вериги на свети апостол Петър и за желанието в този храм, посветен на светите апостоли, тържествено да се чества празникът на св. апостол Петър като втори храмов празник.

"Нека имаме благословението на св. ап. Петър, нека имаме благодатното осенение на неговите честни вериги, с които беше окован, и които ангелът Господен сам отключи. Нека с неговия духовен плам станем истински Христови ученици. Нека вървим по духовния друм и се изграждаме като благовестници на любовта и като радетели на духовните добродетели" - каза епископът и още веднъж призова присъстващите да имат чиста и съкровена молитва, ревност по Господа като св. ап. Петър и винаги благодарност към Бога и човеците.

Владиката поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде първосветителското му благословение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Кирил Дидов. Той благодари за архиерейската богослужба и за участието му в още един установен храмов празник, на който верният народ се събира и духовно се укрепва във вярата.

Еписокп Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки преминаващ с празника.
Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page