top of page

В Ресиловския манастир беше почетена паметта на преподобна Мелания Римлянка



На 31 декември в Ресиловския манастир "Покров Богородичен", Дупнишка духовна околия, беше тържествено почетена паметта на преподобна Мелания Римлянка, както и имения ден на майка Мелания, игумения на светата обител, която има светицата за своя небесна покровителка.

В централния храм на светата обител беше отслужена Архиерейска света Литургия, която, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничното богослужение съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, йеромонах Серафим, ефимерий на манастира и игумен на Сапаревобанския манастир "Св. Стефан",

протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Лука Китин, свещеник Георги Иванов, свещеник Стефан Игнатов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Добри Добрев и свещеник Петър Очков от Дупница.

По време на Светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за свещеник беше ръкоположен дякон Игнатий Игнатов. На новия свещеник епископ Поликарп пожела да има достойно служение, да сее словото Божие с радост, мир и сърдечност в сърцата на хората и да бъде добър пример за вярващите.

В края на тържественото богослужение Негово Преосвещенство офикира за архимандрит йеромонах Серафим, игумен на Сапаревобанския манастир "Св. Стефан", като му пожела от името на Негово Светейшество мъдро служение и преуспяване в монашеските добродетели. Епископ Поликарп поздрави новия архимандрит с навършването на 20 години монашество.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за отданието на празника Рождество Христово и почитането паметта на св. Мелания от Рим.

Негово Преосвещенство призова присъстващите да живеят с Рождественската радост през цялата година и да се ползват от благодатния пример на преподобните две Милании.

Епископ Поликарп поздрави майка Мелания, игуменията на Ресиловския манастир с имения ден и и пожела здраве, дълги дни в радост и мир.

Поздрав бе отправен към новия свещеник, новия архимандрит и към всички служащи и присъстващи молитвено на празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Архиереят пожела на цялото църковно изпълнение достойно изпращане на старата година и благодатно посрещане на Новата 2023 година.

Новоръкоположеният свещеник и новоофикираният архимандрит раздадоха нафората и иконички със сцената на Рождество Христово за спомен и благословение от името на патриарх Неофит.

За всички гости дошли на имения ден на майка Мелания беше приготвена празнична братска трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page