top of page

Опело и погребение на монах Иларион ЦърногорскиНа 31 август, в деня когато Православната църква чества Полагане на честния пояса на Пресвета Богородица, в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, Трънска духовна околия, беше извършено опелото и погребението на новопреставилия се Божи раб монах Иларион /Кирил Иванов Войчев/ брат на обителта, който загина в автомобилна катастрофа в ранните часове на 29 август 2023 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, траурното богослужение оглави Негово Преосвещенство Бело-градчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Спиридон и йеромонах Захарий, братя на манастира, протойерей Михаил Станкович от Брезник, свещеник Симеон Генов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в заупокойната погребална служба взеха братята на обителта, монахини от околните манастири, роднини на упокоилия се духовник, както и много духовни чеда на Гигинския манастир.

След опелото, което се състоя в централния манастирски храм, епископ Поликарп изказа съболезнования към игумена и братството на манастира, към сродниците и всички присъстващи от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Епископът се помоли Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

След като всички се простиха с новопреставилия се монах Иларион, той беше положен в манастирското гробище, което се намира зад абсидата на втория манастирски храм, посветен на св. Силуан Атонски.

***

Монах Иларион е роден на 2 октомври 1965 г. в гр. Ботевград. Основно образование е получил в родния си град, а средно в гр. Пазарджик. Семестриално завършва висше образование в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Постъпва като послушник в Църногорската света обител, край с. Гигинци, община Брезник, през 2002 г. На 3.01.2016 г., приема монашеско пострижение от архимандрит Никанор, игумен на манастира и негов духовен старец.

Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Снимки: архимандрит Евтимий

Commenti


bottom of page