top of page

Среща на Българския патриарх Неофит със служебния министър-председател Гълъб Донев



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес служебния министър-председател Гълъб Донев. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на нея присъстваха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Георги Кръстев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на МС, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Емил Велинов, протокол при Св. Синод на БПЦ и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия.

Служебният министър-председател поздрави Светейшия патриарх по повод десетата годишнина от неговия избор и интронизация на предстоятел на Българската православна църква. Г-н Донев сподели още, че служебното правителство подпомага и съдейства в работата и делото на Българската православна църква, като изтъкна помощта, отпусната от Министерски съвет за подпомагане на реконтрукцията и реставрация на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски", помощта за Зографската св. обител на Св. Гора, за възстановяване на Банското крило в манастира. Благодари и за множеството благотворителни инициативи, организирани от Българската православна църква.

Гълъб Донев изказа благодарност към Светейшия патриарх, че по време на пандемията от коронавирус Църквата е била близо до обществото и е помогнала на хората да не се отчаят, както и за навременната помощ за бежанците, които миналата година бяха приютени в поделения на Българската православна църква - манастири и прицърковни сгради. Той също така благодари и за, помощта изпратена от Българската православна църква за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

По време на срещата митрополит Антоний благодари на служебния министър-председател за помощта, която българската държава оказва и на нашите общини извън граница и съдейства за укрепването на българските църковни общини в Западна Европа. Белоградчишкият епископ Поликарп пък запозна г-н Донев с множеството инициативи, които Софийска св. митрополия реализира с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Гълъб Донев сподели от своя страна, че държава е помогнала и за дигитализация на архива на Зографския манастир. Целта е не само да бъдат съхранени документите от манастира, но и младите хора да имат възможността да се докоснат до писмени паметници, за които са чели само в учебниците.

Служебният министър-председател подари на Негово Светейшество диригентската палка на композитора и диригент Найден Тодоров, който в момента е и служебен министър на културата, а от своя страна Светейшия патриарх подари на г-н Гълъб Донев икона на Майката Божия, като му пожела Св. Богородица да го пази и насърчава в добрите дела.


Текст и снимки: Ангел Карадаков

bottom of page