top of page

Своя празник отбеляза Чепинският манастир "Св. Трисветители"На 30 януари Православната църква почита паметта на светите Трима светители - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

По този повод Чепинският манастир, край София отбеляза тържествено своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Ириней Митов, протойерей Петър Славов и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения изпълни г-н Светослав Цеков.

Празникът на светата обител беше уважен от десетки верни православни християни.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе вдъхновяваща проповед и говори за живота, делото, служението и добрия живот на светите Трима светители. В своята проповед епископ Поликарп засегна и темата за смисъла и съдържанието на празника. Той подтикна вярващите към единство, мир, разбирателство и сплотеност. Владиката говори и за живота на св. цар Петър Български, който църквата, също, почита на днешния ден.

Думи на благодарност за гостуването и служението към епископ Поликарп поднесе майка Гликерия, игумения на светата обител. Тя поднесе от името на всички присъстващи кошница с цветя на епископа, в знак на уважение, почит и любов.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

За всички присъстващи на храмовия празник на Чепинския манастир бе предоставен благословен курбан.
Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page