top of page

Архимандрит Исаак бе ръкоположен за епископ в катедралния храм „Св. Неделя“На 10 юни, когато Православната църква отбелязва Отдание на Петдесетница, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена епископската хиротония на архимандрит Исаак (Бояджийски), доскоро архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който бе възведен в епископски сан с титлата „Велбъждски“, според решението на Св. Синод от 07.06.2023 година.

По време на тържествената утреня нареченият за епископ архимандрит Исаак, воден от протосингела на Софийска света митрополия архимандрит Василий и протодякон Александър Нешев, изповяда пред достопочтимите архиереи Символът на вярата и положи епископските обети да пази правилата на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на благочестивите поместни събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ, както и да спазва Устава на БПЦ-БП.

Съборната архиерейска света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, а с него съслужиха Техни Високопреосвещенства Пловдивският митрополит Николай, Неврокопският митрополит Серафим, Доростолският митрополит Яков, Техни Преосвещенства Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, Тивериополският епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастири, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Смоленският епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, и Главиницкият епископ Макарий.

В литургията съслужаиха също така и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“, редица духовници от Епархията и гости, както и протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и голямо множество духовници, монашестващи и миряни от Софийска епархия. Между тях бяха кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, кметът на Община Видин г-н Цветан Ценков, зам. кметове, народни представители и общественици.

За църковни песнопения на утренята и на светата Литургия се погрижиха духовници и певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, с което допринесоха за тържественото настроение на празничния ден.

По време на светата Литургия бе извършена същинската част от епископското ръкоположение. След като обиколи три пъти светия престол и целуна четирите му краища и патриаршеската десница, архимандрит Исаак коленичи, за да положат архиереите върху главата му светото Евангелие и ръцете си. След неколкократни възгласи „Достоен“ от духовенството и от народа, новият епископ бе облечен с одеждите и символите на архиерейското служение от Високопреосвещените митрополити. Епископската митра, символизираща тръненият венец на Господ Иисус Христос, бе положена на новоръкоположения архиерей лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който му връчи и епископския жезъл, а църковното изпълнение приветства владиката с бурни аплодисменти и радостни възгласи.

Първойерархът на Българската църква се обърна към новия архиерей със слово, прочетено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий (пълното слово можете да прочетете тук). В него той го призова:

Дерзайте с апостолска ревност и всеотдайност. Не щадете сили, нито способности в предстоящото ви епископско служение, защото в Църквата Христова епископът не е нищо по-малко от образ на Самия Господ наш Иисус Христос и образец за следване и подражание от всички.

Владико Исаак, бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на родната ни Българска църква, така както обещахте при наречението Ви за епископ. Полагайте старание и винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело ги изпълнявайте. Ваше преосвещенство, от днес сте втори викарен епископ на Софийския митрополит. Пожелаваме Ви от сърце това отговорно служение да бъде благодатно, радостно и доброплодно!

От своя страна Велбъждският епископ Исаак отправи тържествено слово към Негово Светейшество, към архиереите и към всички присъстващи в храма, в което благодари на Бога, на Света Богородица и своя небесен покровител св. Исаак Сирин, на членовете на Светия Синод, на своя духовен старец Величкия епископ Сионий, както и на своите родители и близки (пълното слово можете да прочетете тук). В словото си владиката сподели:

В сърцето ми са думите на Спасителя: „Не вие мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете да принасяте плод и плодът ви да пребъде“ (Йоан. 15:16). Напълно осъзнавам, че това е нелеко и отговорно служение и че ми предстои да се изправям пред трудности и изпитания. От този момент нататък съм длъжен с пълна себежертвеност да се старая за изпълнението на тези Христови слова, „да понасям тези грижи докрай, с духовна твърдост, да се въоръжа за труд и драговолно да издържам потта му“ (Послание на Трети вселенски събор)… Виждам своите недостатъци и немощи, съзнавам своята неподготвеност и разбирам, че в новото ми служение не трябва да се уповавам на собствените си сили, но всякога да се стремя към смирение да бъда послушно оръдие на Бога и на Неговата света Църква, на която ще бъда верен, дори до смърт.

Епископ Исаак благослови всички присъстващи под звуците на тържественото многолетствие, след което раздаде нафората на всички присъстващи на богослужбата, за да ги благослови лично и да приеме техните поздравления, дарове и благопожелания.

След богослужението новоръкоположеният епископ и достопочтимите архиереи бяха посрещнати на прием в кабинета на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

Снимки в новината тук: Пламен Михайлов и сайт на Светия Синод на БПЦ-БП

Comments


bottom of page