top of page

Българска църковна делегация посети Вселенската патриаршия



На 28 декември българската църковна делегация, която се намира в Истанбул с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия за празника на железния храм „Св. архидякон Стефан“ посети центъра на Вселенската патриаршия.

Делегацията водена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и включваща: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия бе посрещната в Патриаршията от Негово Високопреосвещенство митрополита на Деркон Апостол.

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който тези дни се намира в Швейцария, се замества от епитроп, който се определя от патриарха винаги, когато той отсъства. В момента епитроп при отсъствието на Негово Всесветейшество е митрополитът на Деркон Апостол.

На срещата, на която присъства и Великият протосингел на Вселенската патриаршия архимандрит Теодорос Меймарис и йеродякон Епифаний, бяха споделени впечатления от изминалата света Литургия и духовно тържество по отбелязването на храмовия празник на българския железен храм „Св. архидякон Стефан“, както и бяха разменени благопожелания за леки и благодатни предстоящи празници. Епископ Поликарп поднесе поздрави и благопожелания към Вселенския патриарх от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, както и поднесе дар на Вселенския патриарх икона с образа на Господ Иисус Христос – „Добрият пастир“.

Епископ Поликарп благодари за благословението, което делегацията е получила да посети Константинопол и да почете с присъствието си празника на българския храм.

Бяха разменени братски подаръци и между митрополит Апостол и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Епитропът на Вселенския патриарх поднесе поздрави и благопожелания от името на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей към Българския патриарх Неофит.

Българската делегация посети патриаршеския храм във Вселенската патриаршия „Св. вмчк Георги Победоносец“ и се поклони на светините, които се пазят в него.

Впоследствие делегацията посети и храм „Света София“, който в момента е джамия.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page