top of page

Приветствано слово по повод посрещането на Негово Светейшество Българския Патриарх ДАНИИЛ в Софийска епархия като Софийски митрополитВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Днес за Софийската епархийска църква е ден за радост и ликуване, ден за благодарност и ден на надежда, според думите на апостола: „А Бог на надеждата дано ви изпълни с всяка радост и мир във вярата, та чрез силата на Духа Светаго да се преумножава вашата надежда.“ (Римляни 15:13)

Всички ние, събрани под купола на столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ – в деня на неговия храмов празник, прекланяйки се пред подвига на светата великомъченица Кириякия, сме изпълнени с радост, че посрещаме Вас, Ваше Светейшество, новоизбраният от IV-тия Патриаршески избирателен църковен събор Първосветител на родната ни Българска православна църква – Български патриаршия като Софийски митрополит и кириарх на първопрестолния град и Софийския диоцез. Ликуваме, защото след блажената кончина, на Вашия предшественик Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит - осиротели, ние придобиваме духовен отец, пастир праведен и любвеобилен приятел. Сърцата ни са изпълнени с благодарност към Бога, за този дар, с който ни удостои – да Ви имаме за наш архипастир, както и сме преизпълнени с надежда, че Вие ще оправдаете всички очаквания на духовенството и варния народ за надграждане, развитие и усъвършенстване във и на всички поделения и звена в Богодаруваната Ви Софийска епархия – духовно, административно, просветно, обществено и социално.

Във всичко това, Ваше Светейшество, няма да бъдете сам. Всички ние, които стоим пред Вас, които Ви посрещаме с отворени сърца Ви обичаме и винаги можете да разчитате на подкрепата, помощта и лоялността на всеки един, както, бъдете уверен, че ще бъдете винаги в нашите молитви, които ще бъдат въздигани постоянно, щото Бог да Ви укрепва в нелекото Ви Патриаршеско и Митрополитско служение, с думите от Стария завет: „да те благослови Господ и да те опази! да погледне милостно към тебе Господ със светлото Си лице и да те помилва! Да обърне Господ към тебе лицето Си и да ти даде мир!“ (Числа 6:25)

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Натоварен с това благо послушание да Ви приветствам при встъпването и възкачването Ви на Софийския епархийски престол, ми позволете да Ви поздравя от цялото изпълнение на Софийска епархия: Епархийския съвет, клира, монашестващите и служителите при Софийска митрополия и да Ви пожелая дълголетно, благодатно и изпълнено с мир, любов и сплотеност служение, та както казва св. ап. Павел, винаги застъпващ се за нас, Вашите чеда да възкликвате: „"ето Ме Мене и децата, които Бог Ми даде"“ (Евреи 2:13) и още: „Защото кой е наша надежда, или радост, или венец за похвала? Това не сте ли и вие пред Господа нашего Иисуса Христа при Неговото пришествие?“ (1Солуняни 2:19)

Приемете, Ваше Светейшество, тези дарове: Патриаршески нагръден тройник и Архиерейски жезъл от името на всички нас. Носете ги с лекота и нека Ви напомнят за днешния ден на тържество и духовна радост в Софийска епархия, и подбуждат във Вас възхвалата: „Господи, Боже наш! колко е величествено Твоето име по цяла земя! Твоята слава се простира по-горе от небесата.“ (Пс.8:2)

Достойно служение, Светейши владико Даниил!

Достойн!

Comments


bottom of page